Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 10 augusti 2023

1969 Comtesse Marie de France

(100 % pinot noir)

 

25 november 2022 (hemma)

 


 

Paul Baras klassiska prestigechampagne Comtesse Marie de France – från 1969!

 

Det här är ett mycket bra – stilla vin. Ett svagt pysande ljud när jag får ut korken indikerar förvisso visst liv i flaskan, men det finns inga synliga bubblor kvar. Frukten finns där, men den orkar inte längre matcha den höga syran och upplevelsen blir därmed obalanserad.

 

Det här är för övrigt första gången jag dricker en champagne från 1969.

 

Aktuell årgång av Comtesse Marie de France idag är 2012.

 

Doft: Mogen, oxiderad och kryddig. Inslag av knäck, bokna äpplen, svamp och svartpeppar.

 

Smak: Mogen, frisk, fruktig och kryddig smak av citrus och röda äpplen. Hög syra som frukten inte längre orkar matcha. Lång eftersmak.

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: För länge sedan!

 

Mina intryck av senare årgångar:

1996: 93 (2021-10-09)

1999: 89 (2021-04-04)

2002: 93 (2022-10-22)

2004: 90 (2022-11-12)

2006: 88 (2022-03-26)

 


 

Notera ”Cuvée Denis” på etiketten. Den här champagnen gjordes ursprungligen för restaurangen Chez Denis i Paris (det står även Chez Denis på halsetiketten). Notera även antalet producerade flaskor i den här årgången: 27248. Nu för tiden görs det endast runt 5-6000 flaskor per år av Comtesse Marie de France.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar