Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 30 augusti 2023

2018 Aurélien Lurquin Chardonnay Les Traverses

(100 % chardonnay)

 

10 december 2022 (The Sparrow i Stockholm)

 


 

När man hittar en raritet från Aurélien Lurquin i en vinlista så är den svår att motstå. Den här flaskan blir dock en besvikelse. Den är inte dålig, men förvånansvärt tråkig jämfört med mina tidigare upplevelser av Lurquin. Den skulle möjligen kunna vinna på lagring, men det lär jag aldrig få reda på.

 

Den här champagnen görs på chardonnay från vingården Les Traverses i Lurquins hemby Romery (Vallée de la Marne). Den är spontanjäst och lagrad (12 månader) på gamla fat. I likhet med odlarens övriga viner är den gjord på druvor från en enda årgång, även om den något för korta lagringen på jästfällningen hindrar den från att vara officiellt årgångsklassad. Flaskan blev degorgerad i januari 2022 utan dosage. Total produktion: 427 flaskor.

 

Doft: Komplex doft med inslag av clementin, knäckebröd, lite saffran, vanilj, jordgubbar och salmiak.

 

Smak: Frisk, något kryddig, mycket torr och något endimensionell. Citron, gröna äpplen och granola.

 

Betyg idag: 79

 

Sannolikt bäst: 2027-2031

 


 

2 kommentarer:

  1. Förstår inte riktigt hypen kring odlaren , det verkar ju inte va något vidare direkt ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lurquin brukar vara riktigt bra. Se mina tidigare inlägg!

      Radera