Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 30 augusti 2023

2018 Aurélien Lurquin Pinot Noir Les Forcières

(100 % pinot noir)

 

10 december 2022 (The Sparrow i Stockholm)

 


 

Kvällens andra Lurquin. Den här är bättre än Chardonnay Les Traverses som dricks parallellt, men ändå inte på samma nivå som jag vant mig vid från tidigare flaskor. Den bör dock vinna på fem års lagring.

 

Det här är alltså en champagne som görs på pinot noir från vingården Les Forcières i Romery. De är ett söderläge i en högt belägen sluttning där marken består av lera och flinta. Receptet för övrigt känns igen från odlarens övriga alster: gjord på druvor från en enda årgång, spontanjäst och lagrad (12 månader) på använda fat samt buteljerad utan dosage. Flaskan blev degorgerad i mars 2022. Det gjordes 1064 flaskor av den här, vilket är relativt mycket för den småskalige Aurélien Lurquin.

 

Doft: Bärig doft med inslag av tranbär, lakrits, hallon, hallonlakritsskalle och vaniljyoghurt.

 

Smak: Frisk, mycket torr, bärig, stram och oförlöst smak med toner av röda äppelskal, tranbär och andra röda bär samt salmiak. Hög syra.

 

Betyg idag: 83

 

Sannolikt bäst: 2027-2032

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar