(50 % chardonnay, 30 % pinot noir, 20 % pinot meunier?)
9 december 2022 (The Sparrow i Stockholm)
Olivier Collin har under lång tid fokuserat på att göra champagner baserade på en druva (chardonnay i Les Enfers, Les Pierrières och Les Roises samt pinot noir i de båda versionerna av Les Maillons). Le Jardin d’Ulysse är champagnen som avviker från den formeln genom att Olivier blandar chardonnay med pinot noir och meunier från en vingård precis bakom Collins hem i Congy. Premiärutgåvan var baserad på 2015 års skörd och den skrev jag om här.
Det här är den andra utgåvan av Le Jardin d’Ulysse och den är till 90 % baserad på vin från skörden 2016 som kompletterats med 10 % reservvin. Champagnen är jäst på fat och flaskorna blev degorgerade i februari 2022 efter 60 månaders lagring på jästfällningen. Dosagen är mycket låg.
Det här är en riktigt härlig champagne!
Doft: Komplex doft med inslag av Granny Smith, våtservett med citrondoft, gräddkola, clementinskal, riesling-petroleum, lite ljust bröd, päron, vaniljsås, salted caramel, lite blåbär och lakrits.
Smak: Frisk, syrlig och mycket torr smak med fin intensitet och fantastisk energi. Kanderad citron och omogna gröna äpplen till en början. Den kanderade citronen övergår efter hand mot apelsin som får sällskap av några mandlar och ett litet blåbär. Hög syra och fantastisk längd.
Betyg idag: 90
Sannolikt bäst: 2028-2034
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar