Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 22 augusti 2023

2008 Mumm de Cramant

(100 % chardonnay)

 

10 december 2022 (Vinkällaren Grappe i Stockholm)

 


 

Det är provning med Nobeltema – i Stockholm på självaste Nobeldagen. Samtidigt som årets pristagare hyllas i Stadshuset ett par kilometer bort provar vi champagne och temat är champagner (dock inte samma årgångar) som tidigare serverats på Nobelmiddagen.

 

Vi inleder med en flight bestående av tre årgångar av champagnen som från början hette Crémant de Cramant, därefter Mumm de Cramant och numera är en del av Mumms RSRV-linje och kort och gott kallas för Blanc de Blancs. Den har sedan starten framställts med lägre tryck (runt 4,5 bar istället för 6) och har alltid varit baserad på vin från en enda årgång, även om den först nu blivit officiellt årgångsdeklarerad.

 

Först ut är Mumm de Cramant 2008 från en flaska som degorgerades i oktober 2014.

 

Det här är en mycket bra champagne, som fortfarande känns förhållandevis ung.

 

Doft: Mandlar, gröna äpplen, citron och honung.

 

Smak: Frisk och ungdomlig smak som domineras av citron och gröna äpplen. Hög syra.

 

Betyg idag: 87(+)

 

Sannolikt bäst: 2025-2035

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar