(97 % chardonnay, 3 % pinot noir)
6 november 2024 (Vinkällaren Grappe i Stockholm)
Den andra champagnen Guillaume har med sig till dagens provning är den här. Jacques Selosse Rosé är inte bara världens bästa rosévin, det är i sina bästa buteljeringar en kandidat till världens bästa champagne! Den här utgåvan har 2018 som basårgång, med reservvin från 2017 och 2016. Flaskan blev degorgerad i februari 2024 och precis som i fallet med dagens Initial (också med 2018-bas) fick den således oväntat kort lagring på jästfällningen. En flaska som blev degorgerad i februari 2024 ”borde” enligt förväntad struktur ha 2017 som basårgång, men så är det alltså inte i detta fall. Dosagen uppgår, enligt uppgift, till 2,5 g/l.
Det röda vinet som tillsätts, som i den här versionen uppgår till 3 %, kommer precis som tidigare från Francis Egly i Ambonnay (men har lagrats på fat hos Selosse). Guillaume berättar att det kan bli aktuellt att använda sig av rött vin från egna odlingar i Avize i framtiden. Det är extra intressant information, eftersom jag inte trodde det odlades någon pinot noir i chardonnaybyn Avize! En snabb kontroll på UMC:s hemsida visar dock att av den totala officiella odlingsarealen på 266 hektar i Avize, odlas det 265,8 ha chardonnay, 0,10 ha pinot noir och 0,10 ha ”andra druvsorter”. De tio aren pinot skulle alltså kunna vara Guillaumes rankor, eller så handlar det om odlingar som inte finns med i den officiella statistiken än.
Det här är, som alltid, en fantastisk champagne!
Doft: Fruktig doft med inslag av jordgubbar, röda äpplen, kardemumma och apelsinskal.
Smak: Frisk, fruktig och mycket torr smak med härlig koncentration. Intrycken från doften återkommer även här. Hög syra, men bra balans. Fantastisk längd.
Betyg idag: 93
Sannolikt bäst: 2030-2036
Mina tidigare intryck av Jacques Selosse Rosé (med länkar till resp. inlägg):

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar