Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 16 februari 2021

Jacques Selosse Rosé

(ca 95 % chardonnay, 5 % pinot noir)

 

2 oktober 2020 (hemma)

 


 

Jacques Selosse Rosé. Bara tanken på denna champagne gör ju att man får ett leende på läpparna! Mitt första möte med denna skönhet, i augusti 2015, är fortfarande den största champagneupplevelse jag haft. Då handlade det om en flaska som var degorgerad i april 2014. Ett år senare drack jag en flaska med samma degorgeringsdatum, som också var obeskrivligt bra men ändå inte riktigt på samma nivå som den första.

 

Nu har det blivit dags att öppna min tredje och sista flaska från denna batch, d v s med degorgeringsdatumet 11 april 2014, och förväntningarna är så klart skyhöga.

 

Champagnen är baserad på samma chardonnayblandning som systervinet V.O. med tillägg av en skvätt pinot noir från Francis Egly i Ambonnay. Den bygger på tre efterföljande årgångar och i det här faller handlar det sannolikt om 2007, 2006 och 2005. Tre år som var för sig inte tillhör de största i Champagne, men som uppenbarligen kan skapa magi tillsammans; för det här verkligen är en magisk champagne! Den här, min sista flaska, når dock inte ända upp till samma nivå som min första. Om det sedan handlar om flaskvariation eller om jagvariation ska jag låta vara osagt.

 

Doft: Kraftfull, utvecklad, kryddig och tydligt oxiderad doft med något brända toner. Inslag av mogna röda äpplen, hyacint, pinjenötter, trä, mörk choklad, digestivekex och mogna smultron.

 

Smak: Utvecklad, koncentrerad, härligt oxiderad, fruktig, frisk och mycket torr – men ändå med en tydlig sötma. Mogna äpplen och söt blodgrape får sällskap av lakrits, smultron och hallon. Fantastisk intensitet och perfekt balans mellan underbar frukt och en len syra.

 

Betyg idag: 96

 

Sannolikt bäst: 2015-2025

 

Mina tidigare intryck av Jacques Selosse Rosé (med länkar till resp inlägg):

2015-08-21: 98

2016-06-24: 96

2018-07-13: 90

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar