(chardonnay, pinot noir)
13 juli 2018 (hos Martin
& Emma)
Jacques Selosse Rosé är
den champagne som jag gett högst betyg till av alla flaskor jag skrivit om här
på bloggen. Den görs på chardonnay från Avize som är berikad med en skvätt (5-10
%) pinot noir från Ambonnay. Liksom de flesta av odlarens alster är den ett
under av koncentration och komplexitet!
Den här flaskan lever dessvärre inte
riktigt upp till de extremt höga förväntningar man har på denna skapelse. Den serverades
blint och det tog ett långt tag innan jag insåg vad som fanns i glaset. Till
att börja med upplevde jag färgen som väldigt blek och klart annorlunda jämfört
med en traditionellt rosé, nästan som om det vore en œil de perdrix eller en
blanc de noirs. Min vän Daniel, som tagit med flaskan till provningen, intygade
dock att det var en rosé. Med hjälp av lite frågor och den klassiska uteslutningsmetoden
insåg jag till slut att det måste vara Selosse Rosé i glaset. Det som länge fick mig
att tveka var att den, trots att den var fantastisk, inte levde
upp till de minnesbilder jag har av tidigare flaskor av denna champagne. Dessa
var magiska, denna var ”bara”
fantastisk.
Flaskan degorgerad den 16 december 2015. Den dracks vid en blindprovning
(BYOB) tillsammans med fem andra champagner och blev, trots tuff konkurrens,
utsedd till dagens bästa vin.
Doft:
Kryddig, blommig, parfymerad och komplex doft med rostade toner. Inslag av
bulldeg, kardemumma, krasse, äpplen, grahamskex, vispgrädde, lite röda bär och
hyacint.
Smak:
Fruktig smak av röda bär, röda äpplen och söt blodgrape.
Betyg idag: 90
Sannolikt bäst: 2023-2030
Tidigare intryck av denna champagne (med länkar
till resp inlägg):
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar