(100 % meunier)
14 november 2024 (hos Marina i Lund)
Det är provning (BYOB) och vi inleder med tre champagner. Den första av dessa visar sig var en gammal bekant i form av Clos des Bergeronneau från 2008. Jag blev lite förtjust i den här champagnen när jag provade den 2017, men har inte druckit den sedan dess.
Champagnen från odlaren F. Bergeronneau-Marion görs på meunier från den delvis muromgärdade vingården Clos des Bergeronneau i Ville-Dommange (Montagne de Reims). Den 2,1 hektar stora vingården är planterad med både meunier och pinot noir, men det är endast den förstnämnda druvan som används till denna champagne. Det här är den andra årgången efter inledande 2007.
Det här är en mycket, mycket bra champagne! Jämfört med mitt första möte med den, i oktober 2017, är den självklart mer utvecklad idag, men egentligen inte bättre. Intressant nog bjuder den inte på några typiska meuniernoter som blåbär (och andra mörka bär) eller bakverk, utan både doft och smak domineras av inslag man snarare brukar förknippa med chardonnay.
Doft: Utvecklad, fruktig och gräddig. Inslag av gula äpplen, gul stenfrukt, lite nougat, lite ingefära, tropisk frukt och krusbär.
Smak: Utvecklad, fruktig, syrlig och torr smak av söt citron och gröna äpplen.
Betyg idag: 89
Sannolikt bäst: 2022-2026
Mina tidigare intryck av Clos des Bergeronneau (med länkar till resp. inlägg):

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar