Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 31 juli 2025

2008 Billecart-Salmon Elisabeth Salmon

(55 % pinot noir, 45 % chardonnay)

 

30 november 2024 (hos David i Lomma)

 


 

Vår blindprovning fortsätter och i det andra glaset i den tredje flighten döljer sig Billecart-Salmons prestigerosé från 2008.

 

Billecart-Salmon Elisabeth Salmon 2008 är gjord på 55 % pinot noir från odlingar i Ambonnay, Bouzy, Mareuil-sur-Aÿ, Aÿ och Verzenay och på 45 % chardonnay från Chouilly, Cramant och Le Mesnil. Nio procentenheter av pinot noiren är rött vin som är framställt av druvor från vingården Valofroy i Mareuil-sur-Aÿ. Champagnen är delvis fatjäst (17 % i 15-åriga fat). Jag missade dessvärre att fotografera baksidan, så jag har ingen uppgift om degorgeringsdatum. Dosage ska dock uppgå till 7g/l.

 

Jag provade den här i mars 2022, från en flaska som blev degorgerad i oktober 2020, och blev klart imponerad. Jag är lika imponerad idag. Det här är en fantastisk champagne med en intressant tid framför sig!

 

Doft: Fruktig och gräddig. Inslag av blodapelsin, grädde, smörkola och jordgubbar.

 

Smak: Fruktig, frisk och mycket torr smak med fin sälta. Relativt generös. Röda vingummin, jordgubbar, blodapelsin och lite kritiga mineraler. Hög syra och jättebra längd. Riktigt snyggt!

 

Betyg idag: 90(+)

 

Sannolikt bäst: 2028-2036

 

Mina intryck av tidigare årgångar (med länkar till resp. inlägg):

1997: 89 (2024-09-06)

1998: 94 (2014-05-24)

2002: 92 (2022-10-22)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar