(55 % pinot noir, 45 % chardonnay)
30 november 2024 (hos David i Lomma)
Vår blindprovning fortsätter och i det andra glaset i den tredje flighten döljer sig Billecart-Salmons prestigerosé från 2008.
Billecart-Salmon Elisabeth Salmon 2008 är gjord på 55 % pinot noir från odlingar i Ambonnay, Bouzy, Mareuil-sur-Aÿ, Aÿ och Verzenay och på 45 % chardonnay från Chouilly, Cramant och Le Mesnil. Nio procentenheter av pinot noiren är rött vin som är framställt av druvor från vingården Valofroy i Mareuil-sur-Aÿ. Champagnen är delvis fatjäst (17 % i 15-åriga fat). Jag missade dessvärre att fotografera baksidan, så jag har ingen uppgift om degorgeringsdatum. Dosage ska dock uppgå till 7g/l.
Jag provade den här i mars 2022, från en flaska som blev degorgerad i oktober 2020, och blev klart imponerad. Jag är lika imponerad idag. Det här är en fantastisk champagne med en intressant tid framför sig!
Doft: Fruktig och gräddig. Inslag av blodapelsin, grädde, smörkola och jordgubbar.
Smak: Fruktig, frisk och mycket torr smak med fin sälta. Relativt generös. Röda vingummin, jordgubbar, blodapelsin och lite kritiga mineraler. Hög syra och jättebra längd. Riktigt snyggt!
Betyg idag: 90(+)
Sannolikt bäst: 2028-2036
Mina intryck av tidigare årgångar (med länkar till resp. inlägg):

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar