(chardonnay, pinot noir)
21 augusti 2015 (hemma)
Doft:
Intensiv, stor, utvecklad, oxiderad, komplex och något kryddig doft med
sherrytoner. Efter hand även brända toner. Först massor av körsbär, sedan
jordgubbar, jäst, mineral, jord, rosor, mandlar och blodgrape.
Smak:
Fantastiskt fyllig, bärig och något utvecklad smak. Så mycket underbar frukt och otroligt koncentrerad! Tydliga pinot-toner. Jag hittar röda bär, röda äpplen och söta
toner av blodgrape.
Kommentar: Wow! Mästaren från
Avize har gjort det igen! Det här är tveklöst den bästa roséchampagne jag
druckit. Kanske det bästa vinet någonsin! 98 är ett extremt högt betyg på min skala
och det högsta betyget jag någonsin satt. Men samtidigt känns det nästan för
lågt, för det här är så makalöst bra! Champagnen dracks ur stora rödvinsglas och allra
bäst blir den efter 40-45 min i glaset, då temperaturen fått stiga upp mot
15-16 grader.
Jacques Selosse Rosé är
en blandning av (mestadels) chardonnay från Avize och (röd) pinot noir från
Ambonnay. Den är baserad på tre olika årgångar och i det här fallet
handlar det sannolikt om 2007, 2006 och 2005. Min första instinkt var dock att det helt enkelt måste vara en del 2008 i den här utgåvan, men samstämmiga uppgifter talar för att det inte är det. Flaskan som för övrigt är riktigt vacker och otroligt stilren, blev degorgerad den 11 april 2014.
Det är fascinerande hur
stor den här champagnen kan kännas redan idag! Det ska bli mycket intressant
att se hur den kan utvecklas med några års lagring. Flaskan köpt hos Leisner Wine
i Köpenhamn i juli 2015.
Betyg idag: 98
Sannolikt bäst: 2015-2025
Tillägg 2021-02-16: Korrigerat och uppdaterat text kring årgångsblandningen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar