(50 % chardonnay, 30 % pinot noir, 20 % pinot meunier)
29 januari 2022 (The Sparrow i Stockholm)
Olivier Collin har gjort sig känd för sina kompromisslösa champagner gjorda på en druva från en vingård. Det här är den första utgåvan av en ny champagne, som bryter mönstret. Den är gjord på druvor från en vingårdslott på 1,55 hektar belägen precis bakom Collins hem i Congy, men för en gångs skull handlar det om en blandning av druvor: 50 % chardonnay, 30 % pinot noir och 20 % meunier. Vingården ifråga heter Le Village, men benämns även som Le Clos. Flaskan blev degorgerad i mars 2021, efter 60 månaders lagring på jästen, med en dosage på 2,4 g/l.
Den är ung, men redan otroligt bra!
Doft: Komplex, något blommig, något fruktig och något kryddig. Initialt med tydligt gröna toner. Inslag av apelsin, lite rök, krita, mandlar, några gula äpplen, gula plommon och salted caramel.
Smak: Syrlig, något fruktig och mycket torr smak med en subtil sälta. Den är ren och elegant, men samtidigt generös. Apelsin samsas med gula plommon och ett par gula äpplen. Hög syra och bra längd.
Betyg idag: 89
Sannolikt bäst: 2027-2033
Champagnen dricks på trevliga The Sparrow i Stockholm tillsammans med lite mat i form av ankleverpaté (med tryffel och hasselnötter) och bakad rotselleri (med tomat och bearnaise).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar