Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 4 december 2024

2019 Liébart-Régnier L’Enclos

(100 % petit meslier)

 

27 mars 2024 (hos Roger & Liisa i Épernay)

 


 

Vi avslutar dagen med en provning (BYOB) hemma hos vänner i Épernay och det här är den inledande flaskan i kvällens uppställning.

 

Det här är första gången jag provar något från denna producent. Liébart-Régnier är en odlare som håller till i Baslieux-sous-Châtillon i Vallée de la Marne, på flodens högra (norra) sida. Firman grundades 1960 av Lucien Liébart och Georgette Régnier och idag är det Laurent och Valérie Liébart som ansvarar för verksamheten. De äger 11 hektar odlingsmark, fördelat på vingårdsinnehav i hembyn (mark som kommer från familjen Régnier) och i Vauciennes på andra sidan floden (från familjen Liébart). Man tillämpar ett hållbart arbetssätt och utmärker sig bland annat genom att odla alla de sju tillåtna druvsorterna. Sortimentet består av elva champagner och (åtminstone) en coteaux champenois. Den senare är ett vitt vin som görs på petit meslier från vingården L’Enclos i Vauciennes.

 

Champagnen L’Enclos, som vi provar ikväll, görs på druvor från samma vingård som ovan nämna stilla vin. Det handlar alltså om något så ovanligt som en druvren petit meslier! Vad jag minns har jag endast druckit en (1) sådan champagne tidigare, nämligen Petit Meslier från Laherte Frères.

 

Champagen är gjord på druvor från 2019 och jäst på ekfat. Vår flaska blev degorgerad i april 2022 utan dosage.

 

Alla runt bordet är inte lika förtjusta, men jag gillar det här!

 

Doft: Fruktig och kryddig doft med inslag av äppelkaka med kanel samt smör, citron, päron och vitpeppar.

 

Smak: Generös, fruktig, syrlig och mycket torr smak med härlig sälta. Gröna äpplen, citron och lite mjölkchoklad. Hög syra och bra längd.

 

Betyg idag: 86

 

Sannolikt bäst: 2028-2034

 


 

måndag 2 december 2024

2008 Bollinger R.D., med flera

(71 % pinot noir, 29 % chardonnay)

 

27 mars 2024 (Bollinger i Aÿ)

 


 

Efter förmiddagens båda besök och en välsmakande lunch på Avarum i Aÿ spenderar vi eftermiddagen på en välkänd adress i samma by: hos Bollinger.

 

Här blir vi väl omhändertagna av den kunniga Caroline Brun. Vi inleder med att besöka Clos des Chaudes-Terres, belägen precis bakom Bollingers ikoniska huvudbyggnad. Det är en av de båda vingårdarna med oympade rankor som ger druvor till Bollinger Vieilles Vignes Françaises. Jag har tidigare besökt den andra, Clos Saint-Jacques, men det här är första gången jag får uppleva Chaudes-Terres.

 

Därefter blir det en tur i källaren innan vi avslutar med en provning. Vi har tur med timingen, för kvällen innan har man haft officiell lansering av La Grande Année 2015 och La Grande Année Rosé 2015 i Paris. Vi blir därmed några av de första som får smaka dessa båda fantastiska årgångschampagner. Tre veckor efter det här besöket är jag för övrigt med på den svenska lanseringen av La Grande Année 2015 och den upplevelsen har jag redan bloggat om.

 


 

Den champagne som imponerar allra mest i dagens uppställning är dock R.D. 2008. Den är så klart också fortfarande ung, men den har verkligen vuxit jämfört med när jag provade den i oktober 2023! Även den här flaskan blev degorgerad i december 2022 med en dosage på 3 g/l.

 

Doft: Komplex, kryddig och lätt rökig doft med något rostade toner. Det vita på insidan av en citron och lite mint (After Eight) följs efter hand av inslag av mogen stenfrukt, rostade hasselnötter, svamp och smör.

 

Smak: Frisk, fruktig och torr smak med trevlig sälta och härlig energi. Persika, gula äpplen, hasselnötter och lite mint. Hög syra och bra längd.

 

Betyg idag: 91(+)

 

Sannolikt bäst: 2030-2045

 


 

Övriga champagner:

 

Special Cuvée (60 % pinot noir, 25 % chardonnay, 15 % meunier): Degorgerad i vecka 26 2023 med en dosage på 8 g/l. Basårgången är 2019 eller möjligen 2020. Mycket bra och tveklöst en av de bästa upplevelser jag haft av Bollingers instegschampagne! Generös, fruktig och kryddig. Inslag av gul stenfrukt, jäst, apelsin, röda äpplen och hasselnötter följs efter hand av lakrits och tobak. Frisk, fruktig och torr smak av gul stenfrukt samt gula och röda äpplen. Bra syra.

Betyg idag: 87. Sannolikt bäst: 2025-2033

 

Rosé (62 % pinot noir, 24 % chardonnay, 14 % meunier): Degorgerad i vecka 26 2023 med en dosage på 8 g/l. Man har tillsatt 5 % rött vin av pinot noir till samma basvin som Special Cuvée. Det här är den champagne från Bollinger jag dricker mest sällan, så det är verkligen kul att den dyker upp här! Mycket bra. Generös och fruktig doft av jordgubbar, röda äpplen och lite kräftskal. Frisk, fruktig och torr smak i linje med doften. Fin syra.

Betyg idag: 86. Sannolikt bäst: 2026-2033

 

2015 La Grande Année (60 % pinot noir, 40 % chardonnay): Degorgerad i juli 2023 med en dosage på 8 g/l. Wow! Det här är verkligen en fantastisk champagne. Generös, komplex, fruktig, parfymerad, efter hand blommig och fint oxiderad doft. Inslag av mogen persika, mogna mirabellplommon och mogna körsbär följs av några päron, hasselnötter och växthus. Generös, fruktig, frisk och torr smak av persika, mogna körsbär och päron. Hög syra och fantastisk längd.

Betyg idag: 91. Sannolikt bäst: 2030-2037

 

2015 La Grande Année Rosé (62 % pinot noir, 38 % chardonnay): Degorgerad i juli 2023 med en dosage på 8 g/l. Samma grund som den vanliga La Grande Année med tillägg av 5 % rött vin. Det här är ännu en fantastisk champagne, men storleken mindre än sitt vita systervin. Generös, fruktig och efter hand blommig doft med inslag av jordgubbar, persika och hallon. Fruktig, frisk och torr smak av mogen persika och röda äpplen.

Betyg idag: 90. Sannolikt bäst: 2030-2037

 


 

söndag 1 december 2024

2018 Antoine Bouvet Millésime, med flera

(100 % chardonnay)

 

27 mars 2024 (Antoine Bouvet i Mareuil-sur-Aÿ)

 


 

Efter morgonens första besök i Aÿ åker vi vidare till grannbyn Mareuil-sur-Aÿ för att träffa Antoine Bouvet.

 

Det blir ett avslappnat och mycket trevligt besök i källaren, med provning av ett flertal vins clairs, innan Antoine tar fram några flaskor färdiga viner.

 

Årgångschampagnen från 2018 är gjord på 100 % chardonnay (tidigare årgångar som jag stött på av den här har varit hälften chardonnay och hälften pinot noir). Vinet lagrades två år på tank innan det buteljerades för den andra jäsningen. Den här flaskan blev degorgerad i oktober 2023 utan dosage. Mycket bra!

 

Doft: Fruktig och generös. Inslag av vita blommor, jäst, citrus och hallon.

 

Smak: Fruktig, frisk och mycket torr. Citron, hallon, röda äpplen och lite blodapelsin.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2030-2036

 


 

Vi får även prova dessa båda flaskor:

 

2021 Les Monts de la Vallée Blanc de Noirs (100 % pinot noir): Degorgerad i oktober 2023. Mycket bra! Generös och fruktig doft med inslag av röda äpplen och röda bär. Frisk, fruktig och torr smak av röda bär med en aning citrus i avslutet. Hög syra.

Betyg idag: 88. Sannolikt bäst: 2030-2036

 

Coteaux Champenois Les Fleurs du Silence (chardonnay, pinot noir, meunier) Ett stilla vitt vin gjort på en blandning av årgångarna 2015, 2018, 2019 och 2020. Mycket bra. Syrlig och fruktig smak med bra balans. Toner av gula äpplen, citrus och röda bär med en behaglig sälta. Antoine har för övrigt även gjort en champagne baserad på samma vin.

Betyg idag: 86. Sannolikt bäst: 2025-2030

 

Bloggaren och Antoine kontrollerar vilka årgångar det handlar om i ovanstående vin. Det är Antoine till höger.