Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 31 augusti 2017

2008 Vouette & Sorbée Fidèle

(100 % pinot noir)

13 juli 2017 (Grand Hotel i Lund)Det första som slår en är den underbara gyllene färgen – det har säkert förekommit viss skalkontakt under pressningen. Den här champagnen är fantastisk idag och snäppet bättre jämfört med när jag drack den för tre år sedan, men den kommer säkerligen fortsätta utvecklas under flera år framöver!

Jag har tidigare varit inne på att Fidèle är en champagne som många, inklusive vinmakaren själv, den karismatiske Bertrand Gautherot, anser bör drickas ung. Inom fem år (från degorgeringen), berättade Gautherot för mig när jag träffade honom i Köpenhamn förra året. Men den här årgången är tveklöst ännu ett bevis på att det är ett vin som många gånger håller – och faktiskt behöver – betydligt längre tid än så!

Dracks vid en middag på Grand i Lund. Flaskan degorgerad i oktober 2010.Doft: Utvecklad, kryddig och komplex doft med oxiderade toner. Inslag av bokna äpplen, grillad citron, grus, hasselnötter, svarta vinbär, sågspån, jäst och kex. Senare tydligt rostade toner och inslag av honung och gräddkola.

Smak: Till en början känns den väldigt oförlöst, men den öppnar upp sig efter två timmar. Därefter upplever jag den som något utvecklad (men fortfarande ung), frisk, koncentrerad och mycket torr. Granny Smith, citron, syrliga röda bär och äppelskal. Skyhög syra!

Betyg idag: 92

Sannolikt bäst: 2019-2025

Tidigare intryck av denna champagne:


Mina intryck av andra årgångar (med länkar till resp inlägg):

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar