Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 27 december 2024

Geoffroy Ratafia

(pinot noir eller meunier)

 

31 mars 2024 (hemma)

 


 

Aÿ-baserade Geoffroy gör sin ratafia på must av pinot noir eller meunier som blandas med fatlagrad fine de champagne.

 

Det här är en mycket, mycket bra ratafia. Jag dricker den vid åtta tillfällen under en 14-dagarsperiod. Den är mycket bra från start och lyfter en aning efter det och presterar sedan som bäst mellan dag fem och nio. Även om den tappar en aning därefter håller den ihop fint och smakar lika bra sista dagen som den första.

 

Doft: Fruktig, parfymerad och komplex. Inslag av hallon, jordgubbar, körsbär, russin, gräddkola, mandlar, vanilj och apelsin till en början. Från dag två även valnötter, spritpenna och mandelmassa. På femte dagen dyker det upp inslag av krut.

 

Smak: Söt (men inte jättesöt), fruktig, frisk och oljig. Något eldig till en början. Jordgubbar, körsbär och russin. Dag två även mandlar. Femte dagen är eldigheten nästan borta och den känns mer harmonisk. Dag åtta hittar jag även lite äppelskrutt i smaken. Påtaglig syra och bra balans. Härlig längd.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: På sjätte dagen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar