Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 4 november 2021

2012 Cédric Bouchard Roses de Jeanne Côte de Val Vilaine

(100 % pinot noir)

 

7 juli 2021 (hemma)

 


 

Côte de Val Vilaine från Cédric Bouchard görs på druvor från vingården med samma namn, belägen väster om byn Polisy i Côte des Bar. Det här är första årgången av denna champagne som gjordes under Roses de Jeanne-etiketten. Tidigare, t o m 2011, sålde Bouchard den under det parallella varumärket Inflorescence.

 

Även för detta officiellt årgångslösa instegsvin tillämpar Cédric Bouchard samma bourgogneinspirerade filosofi som för sina övriga champagner, d v s att göra vin baserat på en druva, från en vingård och en årgång. Aktuell årgång finns tydligt utmärkt på etiketten även om champagnen egentligen fått för kort lagring på jästfällningen för att få årgångsklassas. I likhet med det övriga sortimentet är Côte de Val Vilaine spontanjäst i ståltank och buteljerad med lågt tryck (4,25 bar) och utan dosage. Flaskan blev degorgerad i april 2014.

 

Det här är en mycket bra champagne med tydligt lägre tryck. Flaskan dricks över tre dagar. Den är lite stökig första dagen, men är bättre och mer harmonisk dag två och håller ihop väl även till tredje dagen.

 

Doft: Utvecklad, fruktig, kryddig, klart komplex och något oxiderad. Inslag av gul stenfrukt, honung, bokna äpplen, clementin, mandlar, brioche, kräftstjärtar, anis, sötlakrits och körsbär. Dag två bjuder den på tydliga toner av Mariekex, medan inslagen av kräftstjärtar försvunnit.

 

Smak: Utvecklad, något fruktig, mycket torr, aningen bitter och något oxiderad. Gula något vattniga äpplen samsas med citron, nektarin och kräftstjärtar. Hög syra och lång eftersmak.

 

Betyg idag: 86

 

Sannolikt bäst: 2019-2024

 

Mina intryck av andra årgångar (med länkar till resp inlägg):

2011: 83 (2014-06-25)

2015: 85(+) (2018-12-08)

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar