(100 % pinot noir)
29 mars 2024 (Lacourte-Godbillon i Écueil)
Dagens andra besök blir hos Lacourte-Godbillon i Écueil där vi träffar Géraldine Lacourte. Géraldine tar oss med på en trevlig rundvandring på anläggningen och bjuder därefter på en generös provning.
Lacourte-Godbillon är en oerhört intressant producent med hög lägstanivå. Den champagne som jag gillar allra bäst idag är Mont Âme - Migerats i årgång 2016.
Champagnen görs på pinot noir från de båda vingårdarna Mont Âme, där marken domineras av krita, och Migerats med lerig jord. Det här är den andra årgången efter inledande 2015. Champagnen är jäst och lagrad (nio månader) på ekfat innan buteljering, som i det här fallet skedde i juli 2017. Flaskan blev sedermera degorgerad i maj 2023 utan dosage.
Det här är en fantastisk champagne! Det ska bli intressant att se hur den utvecklas efter lagring.
Doft: Fruktig och något kryddig. Inslag av gula äpplen, vita blommor, skållade mandlar, citron, vit persika och lite vitpeppar.
Smak: Generös och fruktig. Söta gula äpplen, mogen yuzu, apelsin och vit persika. Den är otrolig balanserad med underbar frukt – trots avsaknaden av dosage. Fantastisk längd.
Betyg idag: 91
Sannolikt bäst: 2029-2035
Övriga flaskor:
Terroirs d’Écueil (2020-bas) (85 % pinot noir, 15 % chardonnay): Firmans instegsvin, här i en utgåva med 2020 som basårgång. Flaskan blev degorgerad i juni 2023 med en dosage på 3,5 g/l. Mycket bra. Generös och fruktig doft. Inslag av gröna äpplen och päron följs av hallon, smultron och röda äpplen. Fruktig, frisk och torr smak av hallon, röda äpplen och lite blodapelsin. Bra syra och fin balans.
Betyg idag: 86. Sannolikt bäst: 2028-2034
Mi-Pentes (2019-bas) (100 % pinot noir): Görs på druvor från mitten av sluttningen i ett antal vingårdar i hembyn. Till 68 % baserad på skörden 2019 med 32 % reservvin från 2018. Degorgerad i januari 2024 med 2,5 g/l. En härlig champagne! Generös och fruktig doft med inslag av honung, jordgubbar och röda äpplen. Generös, fruktig, frisk och torr smak av stenfrukt, smultron och röda äpplen.
Betyg idag: 89. Sannolikt bäst: 2029-2035
2016 Chaillots (100 % pinot noir): Görs på pinot från vingården Les Chaillots i Écueil (planterad 1966). Jäst och lagrad (nio månader) på 300-liters ekfat gjorda av ek från Écueil. Degorgerad i maj 2023 med en dosage på 1,5 g/l. Mycket, mycket bra! Doft av gula äpplen, gula plommon, citrus och lite ost. Fruktig, frisk och mycket torr smak. Gula äpplen, pomelo och citron. Påtaglig syra och jättebra längd.
Betyg idag: 89. Sannolikt bäst: 2030-2036
2019 Chaillots Hautes Vignes (100 % chardonnay): Framställs av chardonnay från vingårdarna Les Chaillots (sandiga jordar) och Les Hautes Vignes (leriga jordar) i Écueil. Jäst och lagrad (nio månader) på 228-liters fat. Degorgerad i maj 2023 med en dosage på 2,5 g/l. Mycket, mycket bra! Fruktig, kryddig och något rökig doft. Inslag av gula äpplen, pomelo och nektarin. Smaken är ren, fruktig, frisk och torr med toner av gröna äpplen och pomelo.
Betyg idag: 89. Sannolikt bäst: 2029-2035
Rosé (2019-bas) (100 % pinot noir): Roséchampagnen görs med hjälp av blandning, där man i den här utgåvan tillsatt 6 % rött vin till det vita basvinet. Till 52 % baserad på 2019 års skörd med tillägg av 48 % reservvin. Delvis fatjäst. Vår flaska blev degorgerad i september 2022 med en dosage på 3 g/l. Mycket bra! Generös och fruktig doft av hallon, röda äpplen och smultron. Generös, fruktig, frisk och torr smak av hallon, röda äpplen och jordgubbar. Bra balans mellan fin frukt och trevlig syra. Bra längd.
Betyg idag: 87. Sannolikt bäst: 2028-2034
Firmans vingårdsinnehav, fint och informativt illustrerat (klicka på bilden för att förstora den):
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar