Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 29 mars 2021

Pierre Péters Cuvée de Réserve

(100 % chardonnay)

 

16 oktober 2020 (på kontoret)

 


 

Jag anordnar en liten provning med tre stora flaskor; tre magnumflaskor som har 2014 som den gemensamma nämnaren. En av dem är gjord på 100 % chardonnay, en på 100 % pinot noir och den tredje är en blandning. Champagnerna serveras blint och tanken är förstås att provningsdeltagarna ska försöka särskilja dem.

 

Först ut är denna klassiska blanc de blancs. Pierre Péters standardcuvée på magnum är alltid ett rent årgångsvin, även om det inte framträder av etiketten. Den här flaskan, köpt genom Systembolagets beställningssortiment i februari 2020, bygger på skörden 2014 och den blev degorgerad i maj 2018. Två tredjedelar av druvorna kommer från odlingar i Péters hemby Le Mesnil-sur-Oger och resterande druvor från Oger, Chouilly och Cramant.

 

Trots att den fortfarande bör betecknas som ung är den väldigt tillgänglig och otroligt bra! Den är helt klart den bästa utgåvan jag druckit av den här champagnen. Den imponerar även på provningsgänget och blir med fem röster av tio framröstad till kvällens bästa champagne.

 

Doft: Komplex, fruktig och något brödig doft med påtaglig sälta. Inslag av krut, gröna äpplen, citron, passionsfrukt, lakritsfudge och smör.

 

Smak: Fruktig, torr och något utvecklad smak av gröna äpplen, citron, päron, lite passionsfrukt och lakritsfudge.

 

Betyg idag: 89

 

Sannolikt bäst: 2020-2030

 

Mina tidigare intryck av Cuvée de Réserve (med länkar till resp inlägg):

2015-12-10: 84

2017-07-27: 84

2019-01-26: 86

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar