(50 % chardonnay, 50 %
pinot noir)
1 september 2016 (hemma)
Cuvée à l’Ancienne görs
på druvor från gamla stockar med hjälp av gamla traditionella metoder. Det
senare innebär bl a en klassisk handknuten förslutning av snöre och vax, som
var standard i Champagne enligt kungligt dekret från 1735 och fram till ca
1850. Druvorna kommer från vingårdarna Les Crayères och Les Secs i hembyn Ambonnay.
Efter den första jäsningen som sker på 205-liters ekfat får champagnen ungefär sju
års lagring på jästfällningen innan flaskorna degorgeras. Den här flaskan blev
degorgerad i juni 2015. Flaskan köpt av Franska Vinlistan i november 2015.
Det här är en ung
champagne, men den är snudd på fantastisk redan idag! Jag sparar en slatt till
dagen efter, men överraskande nog har den inte utvecklats utan snarare tappat i
både kraft och smak. Det är så klart alldeles för tidigt att säga, men det kan
vara ett tecken på bristande lagringspotential.
Doft:
Kraftfull doft med tydlig fatkaraktär och calvadostoner. Det är massor av
äpplen i kombination med honung och ek.
Smak:
Frisk, torr, koncentrerad och kryddig smak. Äpplen, lite nougat och citrusskal.
Hög syra.
Betyg idag: 89
Sannolikt bäst: 2020-2025
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar