Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 12 december 2024

2019 Georges Remy Blanc de Noirs, med flera

(100 % pinot noir)

 

28 mars 2024 (Georges Remy i Bouzy)

 


 

Efter vår lunch i Sacy åker vi i sydostlig riktning för ett besök hos Georges Remy i Bouzy. Det är en sann glädje att få återvända hit! Efter provning av intressanta vins clairs häller Georges frikostigt upp fem champagner och tre stilla viner åt oss. I detta inlägg dissekerar jag de fem champagnerna.

 

Nivån är genomgående mycket hög, men den jag gillar allra bäst av champagnerna i dagens uppställning är Blanc de Noirs från 2019. Det här är en champagne som är gjord på pinot noir från vingårdarna Vaudayants, Hennepés och Huriauts i Bouzy. Flaskan blev degorgerad i augusti 203 utan dosage. Det är ingen överraskning att Georges Remy lyckats med årgången 2019 och den här champagnen är riktigt härlig redan idag!

 

Doft: Fruktig och något kryddig doft med inslag av blåbär, bakverk och svarta vinbär.

 

Smak: Generös, fruktig, frisk och mycket torr smak av svarta vinbär och röda äpplen. Med ett ord: charmig!

 

Betyg idag: 90

 

Sannolikt bäst: 2029-2035

 


 

Övriga champagner:

 

Les Quatre Terroirs No. 21 (95 % pinot noir, 5 % chardonnay): Remys instegschampagne, i den här utgåvan baserad på skörden 2021 (76 %) med reservvin från 2020 (23 %) samt 2019 och 2018 (1 %). Degorgerad i december 2023 utan dosage. Otroligt bra! Möjligen den bästa utgåvan hittills av denna champagne. Kryddig doft med inslag av vitpeppar, stenfrukt, röda äpplen och röda bär. Syrlig, fruktig och mycket torr smak med viss sälta. Surt fruktgodis, mogen citron, stenfrukt och äpplen.

Betyg idag: 89. Sannolikt bäst: 2029-2034 (eller nu!?)

 

Les Vaudayants Rosé No. 21 (100 % pinot noir): Gjord på 97 % vitt vin från 2021 blandat med 3 % rött vin från 2020. Degorgerad i december 2023 utan dosage. Mycket bra! Fruktig och något parfymerad doft. Inslag av persika, röda äpplen och lite räkskal. Fruktig, frisk och mycket torr smak av persika och röda äpplen. Bra koncentration.

Betyg idag: 87. Sannolikt bäst: 2030-2036

 

2019 Les Muits (100 % chardonnay): Gjord på chardonnay från vingården Les Muits i Tauxières och, i likhet med hans andra viner, jäst och lagrad på ekfat. Degorgerad i augusti 2023 utan dosage. En mycket, mycket bra champagne med intressant potential! Fruktig, men relativt diskret doft av tropisk frukt, gula äpplen och citrus. Fruktig, frisk och mycket torr smak med fin koncentration. Citrus, gula äpplen och möjligen även några röda bär. Bra struktur med påtaglig syra och fantastisk längd.

Betyg idag: 89(+). Sannolikt bäst: 2030-2037

 

2018 Le Mont de Tauxières (50 % pinot noir, 50 % chardonnay): Degorgerad i januari 2024 utan dosage. Mycket lovande! Fruktig doft med inslag av björnbär, röda och gula äpplen, stenfrukt och bakverk. Ung och oförlöst, men samtidigt generös smak med toner av björnbär och blandade äpplen. Påtaglig syra och bra längd.

Betyg idag: 88(+). Sannolikt bäst: 2031-2038

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar