(50 % pinot noir, 50 % chardonnay)
29 mars 2024 (hos Alban i Verzy)
Resans sista besök blir
hos Alban Corbeaux i Verzy. Alban gör champagne – och numera även coteaux
champenois och ratafia – under etiketten Pierre Deville. Det blir en avslappnad
provning med många härliga flaskor. Adrien från Rousseaux-Batteux ansluter för
övrigt också och har med sig ett par av sina champagner. Det är Adrien som sitter i bakgrunden på ovanstående bild.
En av de champagner vi får prova är den andra årgången av Les Copins (efter inledande 2019). Alban har sedan några år tillbaka, från skörden 2016 respektive 2017 för att vara exakt, släppt de båda årgångschampagnerna Copin Chardonnay och Copin Pinot Noir, där etiketterna på de båda vinerna utgörs av var sin halva av en gammal målning. Les Copins, här i årgången 2020, görs på hälften chardonnay och hälften pinot noir och på etiketten syns följaktligen hela målningen, som för övrigt är gjord av en äldre släkting till Alban.
Champagnen framställs av druvor från gamla rankor i Verzy och är jäst på ekfat. Flaskan blev degorgerad så sent som i februari 2024, med en dosage på 1,5 g/l.
Det här är en mycket, mycket bra och framförallt väldigt lovande champagne! Det är inte bara på grund av att bilden är hel som den känns mer komplett än de båda endruvsvinerna. Det ska bli intressant att se vart den tar vägen efter några års lagring.
Doft: Fruktig doft med inslag av jordgubbar, röda äpplen, citrus och lite lakrits.
Smak: Fruktig, frisk och mycket torr smak som domineras av röda äpplen och röda bär. Hög syra.
Betyg idag: 88(+)
Sannolikt bäst: 2030-2036
Övriga champagner:
Primitif (2021-bas) (80 % pinot noir, 20 % chardonnay): Det här är den tredje utgåvan av Albans instegschampagne och den är till 50 % baserad på skörden 2021 med 30 % 2020 och 20 % 2019. Champagnen är delvis fatjäst (33 %) och flaskan blev degorgerad i februari 2024 med en dosage på 5 g/l. Mycket bra! Jag utbrister spontant att det här måste vara den bästa versionen hittills av denna champagne och Alban verkar hålla med. Fruktig doft med inslag av hallon, apelsinskal, jordgubbar och röda äpplen. Frisk, fruktig och torr smak med toner av hallon och salmiak. Snäll syra och bra längd.
Betyg idag: 87. Sannolikt bäst: 2029-2035
2020 Copin Chardonnay (100 % chardonnay): Jäst på fat och degorgerad i februari 2024 med en dosage på 2 g/l. Mycket bra! Generös, fruktig och gräddig doft. Inslag av gröna äpplen, citrus och brioche. Ung, fruktig, frisk och mycket torr smak med bra intensitet. Gröna äpplen och citrus dominerar. Hög syra och lång eftersmak.
Betyg idag: 87(+). Sannolikt bäst: 2030-2036
2020 Copin Pinot Noir (100 % pinot noir): Även denna är jäst på fat och degorgerad i februari 2024. Dosagen stannar dock på 1 g/l. Ännu en mycket lovande champagne! Fruktig doft av jordgubbar, röda äpplen, lite päron och några kex. Ung, fruktig, frisk och mycket torr smak med bra intensitet. Mer generös än systerchampagnen. Röda äpplen, citrus och mandlar. Påtaglig syra och bra längd.
Betyg idag: 87(+). Sannolikt bäst: 2030-2036
2021 Rosé de Macération (100 % pinot noir): Den tredje årgången av denna champagne (efter 2019 och 2020) som görs på pinot noir från vingården La Blanche Voie i Verzy. Flaskan blev liksom övriga i dagens uppställning degorgerad i februari 2024. Dosagen uppgår till 5 g/l. En härlig champagne! Generös och fruktig med aromer av mogna hallon, rosor och salmiak. Härlig sälta.
Betyg idag: 88. Sannolikt bäst: 2030-2025
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar