Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 11 december 2024

Michel Gawron Prestige

(50 % chardonnay, 30 % pinot noir, 20 % meunier)

 

28 mars 2024 (Le Comptoir à Bulles i Sacy)

 


 

Efter förmiddagens besök i Villers-aux-Nœuds åker vi till Sacy – fem minuters bilresa västerut – för att äta lunch på Le Comptoir à Bulles. Det var för övrigt Emmanuel Brochet som tipsade oss om stället och även ringde och bokade bord åt oss. Till vår mat beställer vi in den här champagnen – Prestige från Michel Gawron.

 

Michel Gawron är en odlare med bopålar i Pouillon, en by i Massif de Saint-Thierry i den nordvästra delen av Montagne de Reims. Michel med makan Sybil och dottern Erwane driver familjefirman, som sedan 2009 gör sin egen champagne under varumärket Michel Gawron (på vissa etiketter förkortat M. Gawron). Dessförinnan hette man Gawron-Massonnot och tillhörde det lokala kooperativet. Idag tillämpar man ett ekologiskt arbetssätt på sina två hektar odlingsmark, som är planterade med 60 % meunier, 25 % chardonnay och 15 % pinot noir. Sortimentet består av sex olika champagner.

 

Prestige får minst fyra års lagring och dosagen uppgår till 3 g/l. Dessvärre saknar vi både basårgång och degorgeringsdatum.

 

Det här är en bra champagne, som möjligen saknar det där lilla extra som gör att man längtar tillbaka.

 

Doft: Fruktig doft med inslag av stenfrukt, Sprite, gröna äpplen och päron.

 

Smak: Fruktig, frisk och torr smak med viss sälta. Vattniga gula äpplen och päron. Påtaglig syra, men bra balans.

 

Betyg idag: 78

 

Sannolikt bäst: 2024-2030

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar