(50 % chardonnay, 30 % pinot noir, 20 % meunier)
28 mars 2024 (Le Comptoir à Bulles i Sacy)
Efter förmiddagens besök i Villers-aux-Nœuds åker vi till Sacy – fem minuters bilresa västerut – för att äta lunch på Le Comptoir à Bulles. Det var för övrigt Emmanuel Brochet som tipsade oss om stället och även ringde och bokade bord åt oss. Till vår mat beställer vi in den här champagnen – Prestige från Michel Gawron.
Michel Gawron är en odlare med bopålar i Pouillon, en by i Massif de Saint-Thierry i den nordvästra delen av Montagne de Reims. Michel med makan Sybil och dottern Erwane driver familjefirman, som sedan 2009 gör sin egen champagne under varumärket Michel Gawron (på vissa etiketter förkortat M. Gawron). Dessförinnan hette man Gawron-Massonnot och tillhörde det lokala kooperativet. Idag tillämpar man ett ekologiskt arbetssätt på sina två hektar odlingsmark, som är planterade med 60 % meunier, 25 % chardonnay och 15 % pinot noir. Sortimentet består av sex olika champagner.
Prestige får minst fyra års lagring och dosagen uppgår till 3 g/l. Dessvärre saknar vi både basårgång och degorgeringsdatum.
Det här är en bra champagne, som möjligen saknar det där lilla extra som gör att man längtar tillbaka.
Doft: Fruktig doft med inslag av stenfrukt, Sprite, gröna äpplen och päron.
Smak: Fruktig, frisk och torr smak med viss sälta. Vattniga gula äpplen och päron. Påtaglig syra, men bra balans.
Betyg idag: 78
Sannolikt bäst: 2024-2030
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar