Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 27 december 2015

Pierre Péters Cuvée de Réserve

(100 % chardonnay)

10 december 2015 (hemma)

Doft: Fruktig och brödig doft med inslag av mineral, tändstickor, gröna äpplen, päron och lite choklad. Senare även nougat och lätt brända toner.

Smak: Mycket torr och mycket frisk. Till en början möts man endast av en vägg av syra, men efter ett par timmar öppnar den upp sig och visar upp något utvecklade toner. Mineral, gröna äpplen (Granny Smith) och grapefrukt. Mycket hög syra.

Kommentar: Champagnen har en rejäl mousse som bildar ett tjockt täcke av skum som dröjer sig kvar i glaset. Till en början är det här en riktig syrabomb helt utan struktur, men efter ett par timmars luftning och vid högre temperatur i glaset börjar det hända saker! Därefter utvecklas den till en härlig champagne, full av karaktär och smak!

Pierre Péters standardchampagne bygger på en blandning av viner från mer än 20 olika årgångar, som lagras i ett solera-liknande system (som startades 1988). Dessa reservviner står för (minst) 40 % av innehållet, medan resterande del kommer från den senaste skörden. Den senaste skörden är i det här fallet gissningsvis från 2011 eller möjligen 2010. Druvorna kommer från grand cru-byarna Le Mesnil-sur-Oger, Oger, Cramant och Avize. Dosage på 6-7 g/l. Flaskan köpt på Systembolaget i augusti 2014.

Betyg idag: 84

Sannolikt bäst: 2018-2023


4 kommentarer:

  1. Typisk kritikerchampagne som är riktigt ogästvänlig, lite som Christopher Nolans sämsta filmer. Har provat åtskilliga Pierre Peters men jag har alltid blivit besviken. Ingen finess, bara låg dosage.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har du även druckit dem med lite ålder? Den strama stilen, så typisk för unga champagner från Le Mesnil-sur-Oger, kan onekligen kännas ogästvänlig. Men har man tålamod (lagrar flaskorna länge) brukar man bli rikligt belönad i slutändan!

      Radera
  2. I just love this wine (without any extra ageing!) and don't find it austere at all, at least when compared to the PP Extra Brut. If anything I would be disappointed if a young Mesnil was caressing and easy-going. Of course this is a wine for food, not socializing.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I see what you mean, but I have to say I prefer them when they have reached a more developed stage. With or without food.

      Radera