(100 % chardonnay)
10 december 2015 (hemma)
Doft:
Fruktig och brödig doft med inslag av mineral, tändstickor, gröna äpplen, päron
och lite choklad. Senare även nougat och lätt brända toner.
Smak:
Mycket torr och mycket frisk. Till en början möts man endast av en vägg av
syra, men efter ett par timmar öppnar den upp sig och visar upp något
utvecklade toner. Mineral, gröna äpplen (Granny Smith) och grapefrukt. Mycket
hög syra.
Kommentar: Champagnen har en rejäl mousse som bildar ett tjockt täcke av skum som dröjer sig kvar i
glaset. Till en början är det här en riktig syrabomb helt utan struktur, men
efter ett par timmars luftning och vid högre temperatur i glaset börjar det
hända saker! Därefter utvecklas den till en härlig champagne, full av karaktär
och smak!
Pierre Péters
standardchampagne bygger på en blandning av viner från mer än 20 olika
årgångar, som lagras i ett solera-liknande system (som startades 1988). Dessa
reservviner står för (minst) 40 % av innehållet, medan resterande del kommer
från den senaste skörden. Den senaste skörden är i det här fallet gissningsvis från
2011 eller möjligen 2010. Druvorna kommer från grand cru-byarna Le
Mesnil-sur-Oger, Oger, Cramant och Avize. Dosage på 6-7 g/l. Flaskan köpt på
Systembolaget i augusti 2014.
Betyg idag: 84
Sannolikt bäst: 2018-2023
Typisk kritikerchampagne som är riktigt ogästvänlig, lite som Christopher Nolans sämsta filmer. Har provat åtskilliga Pierre Peters men jag har alltid blivit besviken. Ingen finess, bara låg dosage.
SvaraRaderaHar du även druckit dem med lite ålder? Den strama stilen, så typisk för unga champagner från Le Mesnil-sur-Oger, kan onekligen kännas ogästvänlig. Men har man tålamod (lagrar flaskorna länge) brukar man bli rikligt belönad i slutändan!
RaderaI just love this wine (without any extra ageing!) and don't find it austere at all, at least when compared to the PP Extra Brut. If anything I would be disappointed if a young Mesnil was caressing and easy-going. Of course this is a wine for food, not socializing.
SvaraRaderaI see what you mean, but I have to say I prefer them when they have reached a more developed stage. With or without food.
Radera