(100 % pinot noir)
31 mars 2024 (hemma)
Doyard-Mahé är en odlare från Vertus i Côte des Blancs. Man har gemensam historia med Doyard, i och med att verksamheten grundades av Maurice Doyard 1927 som just Champagne Doyard. Jean Doyard var ett av sju barn till Maurice och han började göra champagne under eget namn. Jeans son Philippe, som sedermera tog över, gifte sig med Martine Mahé, vars familj gjorde champagne under varumärket François Mahé. Philippe och Martine ändrade namnet till Doyard-Mahé och idag är det deras dotter Carole Doyard som leder verksamheten. Man äger sex hektar odlingsmark, till 90 % planterade med chardonnay och till 10 % med pinot noir. Årsproduktionen uppgår till 50 000 flaskor och sortimentet består av sex champagner, en röd coteaux champenois och en ratafia.
Ratafian, som görs på pinot noir och en ”solerametod sedan 2005”, enligt producentens hemsida, får två års lagring i ståltank och ett år på ekfat innan den hamnar i flaska. Det står 2021 på korken, vilket gissningsvis är året när den buteljerades.
Det här är en fantastisk ratafia! Jag dricker den vid sammanlagt åtta tillfällen under en period av fjorton dagar och den presterar som allra bäst mellan dag fem och nio.
Doft: Fruktig och kryddig. Inslag av skokräm, katrinplommon, torkade fikon, russin, hasselnötter och svarta vinbär följs av mogna körsbär på andra dagen. Dag tre dyker det upp sågspån som under de följande dagarna följs av inslag av Coca-Cola, krut och mandelmassa.
Smak: Söt, frisk, fruktig och oljig smak med bra koncentration och viss sälta. Något eldig. Russin, mogna körsbär och mandelmassa till en början. Till slut även sågspån. En hög syra balanserar sötman. Härlig längd.
Betyg idag: 90
Sannolikt bäst: Nu!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar