(100 % petit meslier)
27 mars 2024 (hos Roger & Liisa i Épernay)
Vi avslutar dagen med en provning (BYOB) hemma hos vänner i Épernay och det här är den inledande flaskan i kvällens uppställning.
Det här är första gången jag provar något från denna producent. Liébart-Régnier är en odlare som håller till i Baslieux-sous-Châtillon i Vallée de la Marne, på flodens högra (norra) sida. Firman grundades 1960 av Lucien Liébart och Georgette Régnier och idag är det Laurent och Valérie Liébart som ansvarar för verksamheten. De äger 11 hektar odlingsmark, fördelat på vingårdsinnehav i hembyn (mark som kommer från familjen Régnier) och i Vauciennes på andra sidan floden (från familjen Liébart). Man tillämpar ett hållbart arbetssätt och utmärker sig bland annat genom att odla alla de sju tillåtna druvsorterna. Sortimentet består av elva champagner och (åtminstone) en coteaux champenois. Den senare är ett vitt vin som görs på petit meslier från vingården L’Enclos i Vauciennes.
Champagnen L’Enclos, som vi provar ikväll, görs på druvor från samma vingård som ovan nämna stilla vin. Det handlar alltså om något så ovanligt som en druvren petit meslier! Vad jag minns har jag endast druckit en (1) sådan champagne tidigare, nämligen Petit Meslier från Laherte Frères.
Champagen är gjord på druvor från 2019 och jäst på ekfat. Vår flaska blev degorgerad i april 2022 utan dosage.
Alla runt bordet är inte lika förtjusta, men jag gillar det här!
Doft: Fruktig och kryddig doft med inslag av äppelkaka med kanel samt smör, citron, päron och vitpeppar.
Smak: Generös, fruktig, syrlig och mycket torr smak med härlig sälta. Gröna äpplen, citron och lite mjölkchoklad. Hög syra och bra längd.
Betyg idag: 86
Sannolikt bäst: 2028-2034
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar