Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 6 februari 2023

Vouette & Sorbée Fidèle R19, med flera

(100 % pinot noir)

 

5 juli 2022 (hos familjen Gautherot i Buxières-sur-Arce)

 


 

Efter förmiddagens stopp i Le Mesnil-sur-Oger åker vi vidare söderut, hela vägen till Aube och Buxières-sur-Arce för ett efterlängtat besök hos Bertrand Gautherot och Vouette & Sorbée.

 

När vi anländer tycker Bertrand att vi ser hungriga ut, så han bjuder oss på en lättare lunch. Efter lunchen blir det ett besök i de branta vingårdarna som omger byn, först Vouette och sedan vidare till Sorbée. Därefter följer en tur i vineriet innan vi avslutar med en härlig provning i skuggan på terrassen.

 


 

Det blir ett tre och en halv timme långt besök med många och långa samtal kring dåtid, nutid och framtid. Bland annat om Bertrands bakgrund i kosmetikabranschen i Paris och beslutet att komma hem och ta över verksamheten efter sina föräldrar. Om att börja göra eget vin och kring det faktum att han valde att döpa domänen efter två av sina vingårdar istället för att, som brukligt är, sätta sitt eget namn på etiketten. Skulle champagnerna få ett dåligt mottagande skulle de åtminstone inte smutsa ner hans namn! Eftermiddagen med Bertrand Gautherot är tveklöst en av höjdpunkterna på hela resan! Dottern Héloïse, som är delaktig i verksamheten sedan ett antal år, ansluter också.

 


 

Den första champagnen vi får prova är nya Fidèle, baserad på skörden 2019 (med tillägg av 10 % reservvin). Flaskan blev degorgerad i oktober 2021, i vanlig ordning utan dosage. Den är otroligt bra och tveklöst en av de bästa utgåvorna som gjorts av denna champagne! Bertrand själv verkar dock inte helt nöjd; han ogillar den lilla men tydliga alkoholhettan.

 

Doft: Fruktig och något kryddig doft med inslag av röda äpplen, hallon, hö, kex och citrus.

 

Smak: Fruktig, frisk och mycket torr smak som domineras av röda äpplen och citrus. Härlig intensitet.

 

Betyg idag: 90

 

Sannolikt bäst: 2026-2032

 

Mina intryck av tidigare utgåvor av Fidèle:

R07: 91 (2017-02-03)

R08: 92 (2017-07-13)

R09: 87 (2016-03-10)

R10: 88 (2020-12-09)

R11: 85 (2021-10-28)

R13: 86(+) (2016-10-29)

R15: 88(+) (2018-12-02)

R16: 86 (2021-04-22)

R17: 85 (2020-08-03)

 


 

Strax efter vi anlänt frågar Bertrand om det är något särskilt vi skulle vilja prova idag och jag nämner att det vore intressant att få prova ett av de stilla vinerna, som jag läst att de börjat producera. Bertrand förklarar att det är dotterns projekt, men att det borde gå bra att leta fram en flaska.




2019 Textures (100 % pinot blanc): Degorgerad i november 2021. Den sista årgången av denna champagne. Mycket bra! Fruktig doft av päron, damm och lime. Fruktig, frisk och torr smak av päron och lite citron.

Betyg idag: 88. Sannolikt bäst: 2028-2034

 

2010 Saignée de Sorbée (100 % pinot noir): Degorgerad á la volée på plats. Det här är tredje gången jag provar den här årgången av Saignée de Sorbée och den presterar lika bra som tidigare. Doften skiljer sig en aning och smaken är mer koncentrerad idag, men med samma beståndsdelar som senast. Generös, fruktig, och kryddig doft med inslag av smultron, körsbär, hallon, krusbär, kex och tobak, Smak av körsbär, hallon och blodapelsin. Fantastisk koncentration och tydliga tanniner.

Betyg idag: 88. Sannolikt bäst: 2022-2027

 

2019 Coteaux Champenois (100 % chardonnay): Gjort av Héloïse på samma druvor som de använder för att göra Blanc d’Argile. Buteljerat i november 2021. Mycket bra! Doft av Digestivekex, gula äpplen och brödkryddor. Fruktig smak.

Betyg idag: 88. Sannolikt bäst: 2026-2032

 


 

2 kommentarer:

  1. Härlig läsning! Ett av de allra bästa besöken jag har gjort i Champagne.

    SvaraRadera