(71 % pinot noir, 29 % chardonnay)
27 mars 2024 (Bollinger i Aÿ)
Efter förmiddagens båda besök och en välsmakande lunch på Avarum i Aÿ spenderar vi eftermiddagen på en välkänd adress i samma by: hos Bollinger.
Här blir vi väl omhändertagna av den kunniga Caroline Brun. Vi inleder med att besöka Clos des Chaudes-Terres, belägen precis bakom Bollingers ikoniska huvudbyggnad. Det är en av de båda vingårdarna med oympade rankor som ger druvor till Bollinger Vieilles Vignes Françaises. Jag har tidigare besökt den andra, Clos Saint-Jacques, men det här är första gången jag får uppleva Chaudes-Terres.
Därefter blir det en tur i källaren innan vi avslutar med en provning. Vi har tur med timingen, för kvällen innan har man haft officiell lansering av La Grande Année 2015 och La Grande Année Rosé 2015 i Paris. Vi blir därmed några av de första som får smaka dessa båda fantastiska årgångschampagner. Tre veckor efter det här besöket är jag för övrigt med på den svenska lanseringen av La Grande Année 2015 och den upplevelsen har jag redan bloggat om.
Den champagne som imponerar allra mest i dagens uppställning är dock R.D. 2008. Den är så klart också fortfarande ung, men den har verkligen vuxit jämfört med när jag provade den i oktober 2023! Även den här flaskan blev degorgerad i december 2022 med en dosage på 3 g/l.
Doft: Komplex, kryddig och lätt rökig doft med något rostade toner. Det vita på insidan av en citron och lite mint (After Eight) följs efter hand av inslag av mogen stenfrukt, rostade hasselnötter, svamp och smör.
Smak: Frisk, fruktig och torr smak med trevlig sälta och härlig energi. Persika, gula äpplen, hasselnötter och lite mint. Hög syra och bra längd.
Betyg idag: 91(+)
Sannolikt bäst: 2030-2045
Övriga champagner:
Special Cuvée (60 % pinot noir, 25 % chardonnay, 15 % meunier): Degorgerad i vecka 26 2023 med en dosage på 8 g/l. Basårgången är 2019 eller möjligen 2020. Mycket bra och tveklöst en av de bästa upplevelser jag haft av Bollingers instegschampagne! Generös, fruktig och kryddig. Inslag av gul stenfrukt, jäst, apelsin, röda äpplen och hasselnötter följs efter hand av lakrits och tobak. Frisk, fruktig och torr smak av gul stenfrukt samt gula och röda äpplen. Bra syra.
Betyg idag: 87. Sannolikt bäst: 2025-2033
Rosé (62 % pinot noir, 24 % chardonnay, 14 % meunier): Degorgerad i vecka 26 2023 med en dosage på 8 g/l. Man har tillsatt 5 % rött vin av pinot noir till samma basvin som Special Cuvée. Det här är den champagne från Bollinger jag dricker mest sällan, så det är verkligen kul att den dyker upp här! Mycket bra. Generös och fruktig doft av jordgubbar, röda äpplen och lite kräftskal. Frisk, fruktig och torr smak i linje med doften. Fin syra.
Betyg idag: 86. Sannolikt bäst: 2026-2033
2015 La Grande Année (60 % pinot noir, 40 % chardonnay): Degorgerad i juli 2023 med en dosage på 8 g/l. Wow! Det här är verkligen en fantastisk champagne. Generös, komplex, fruktig, parfymerad, efter hand blommig och fint oxiderad doft. Inslag av mogen persika, mogna mirabellplommon och mogna körsbär följs av några päron, hasselnötter och växthus. Generös, fruktig, frisk och torr smak av persika, mogna körsbär och päron. Hög syra och fantastisk längd.
Betyg idag: 91. Sannolikt bäst: 2030-2037
2015 La Grande Année Rosé (62 % pinot noir, 38 % chardonnay): Degorgerad i juli 2023 med en dosage på 8 g/l. Samma grund som den vanliga La Grande Année med tillägg av 5 % rött vin. Det här är ännu en fantastisk champagne, men storleken mindre än sitt vita systervin. Generös, fruktig och efter hand blommig doft med inslag av jordgubbar, persika och hallon. Fruktig, frisk och torr smak av mogen persika och röda äpplen.
Betyg idag: 90. Sannolikt bäst: 2030-2037
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar