(40 % chardonnay, 40 % pinot noir, 20 meunier)
21 juli 2024 (hemma)
I det fjärde och sista glaset i den tredje flighten av årets upplaga av mitt återkommande projekt VM i standardchampagne döljer sig Charles Heidsieck.
Charles Heidsieck Brut Réserve görs på druvor från sextio olika byar, men man lyfter särskilt fram tre bärande ursprung: Oger (chardonnay), Ambonnay (pinot noir) och Verneuil (meunier). Vinerna, som vinifieras by för by, får till största delen sin första jäsning i ståltank, men 5-10 % jäses på gamla bourgognefat. Den här versionen har 2018 som basårgång med tillägg av 50 % reservvin. Andelen reservvin är därmed klart högre än genomsnittet. Flaskan blev degorgerad 2023 med en dosage på 9 g/l.
Det här är en mycket bra champagne, som möjligen kunde varit ännu bättre för flaskan känns inte helt korrekt. Den har en skum doft, som indikerar att allt inte står rätt till, men den smakar mycket bra (om än inte storslaget).
Doft: Kryddig och klart annorlunda. Inslag av stekt ris, bränt bröd och brasa följs av steniga mineraler och rostade nötter.
Smak: Fruktig, mycket frisk och torr smak med viss sälta. Söt citrus, gula äpplen och ingefära. Påtaglig syra. Lång eftersmak med mycket rålakrits på slutet.
Betyg idag: 85
Sannolikt bäst: 2027-2033
Mina tidigare intryck av denna champagne (med länkar till resp. inlägg):
Charles Heidsieck är noga med att presentera buteljeringsår (basårgång +1) och degorgeringsår på baksidan av flaskan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar