Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 20 mars 2025

VM: Henri Giraud Esprit Nature

(80 % pinot noir, 20 % chardonnay)

 

17 juli 2024 (hemma)

 


 

Henri Giraud är den sista av de fyra utmanarna.

 

Esprit Nature görs på hållbart odlade druvor, 80 % pinot noir och 20 % chardonnay, och den får sin första jäsning på små ekfat. Andelen reservvin (lagrade på ekfat och i äggformade behållare) uppgår till 50 % och nivån av dosage är 8 g/l. Ordet nature i namnet syftar alltså inte på att champagnen görs utan dosage (brut nature). Dessvärre framgår varken basårgång eller degorgeringsdatum.

 

Det här är bra!

 

Doft: Fruktig, blommig och generös. Inslag av päron och lite mjölkchoklad följs av vita blommor, citron och ingefära. Senare även fläder och brioche.

 

Smak: Fruktig, frisk och torr smak med viss sälta. Päron, söt citrus, fläder och röda bär. Fin intensitet och hög syra. Mycket lång eftersmak.

 

Betyg idag: 84

 

Sannolikt bäst: 2027-2034

 

”Zero inox” står det på baksidan – här förekommer det inga ståltankar!

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar