(80 % pinot noir, 20 % chardonnay)
17 juli 2024 (hemma)
Henri Giraud är den sista av de fyra utmanarna.
Esprit Nature görs på hållbart odlade druvor, 80 % pinot noir och 20 % chardonnay, och den får sin första jäsning på små ekfat. Andelen reservvin (lagrade på ekfat och i äggformade behållare) uppgår till 50 % och nivån av dosage är 8 g/l. Ordet nature i namnet syftar alltså inte på att champagnen görs utan dosage (brut nature). Dessvärre framgår varken basårgång eller degorgeringsdatum.
Det här är bra!
Doft: Fruktig, blommig och generös. Inslag av päron och lite mjölkchoklad följs av vita blommor, citron och ingefära. Senare även fläder och brioche.
Smak: Fruktig, frisk och torr smak med viss sälta. Päron, söt citrus, fläder och röda bär. Fin intensitet och hög syra. Mycket lång eftersmak.
Betyg idag: 84
Sannolikt bäst: 2027-2034
”Zero inox” står det på baksidan – här förekommer det inga ståltankar!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar