(45 % pinot noir, 33 % chardonnay, 22 % meunier)
27 juli 2024 (hemma)
Jag har kommit fram till den sista champagnen i den sista flighten av årets upplaga av VM i standardchampagne: Bruno Paillard Première Cuvée.
Bruno Paillards standardcuvée görs på en blandning av 45 % pinot noir, 33 % chardonnay och 22 % meunier. Utöver vinet från basårgången består champagnen av reservvin från en réserve perpétuelle som startades 1985. Andelen reservvin varierar upp till 50 % och uppgår i den här utgåvan till 32 %. Flaskan blev degorgerad i april 2023 med en dosage på 5,5 g/l. Première Cuvée sägs få tre års lagring på jästfällningen och utifrån det är basårgången rimligen 2019 i detta fall.
Det här är en bra, men tydligt ung champagne.
Doft: Fruktig och något kryddig. Inslag av röda bär, lite lime, kiwi och kex följs av blåbärspaj och lakrits.
Smak: Ung, fruktig, frisk och torr smak med viss sälta. Röda bär, citrus och lite Coca-Cola till en början. Senare även banan. Hög syra och lång eftersmak.
Betyg idag: 84
Sannolikt bäst: 2028-2035
Mina tidigare intryck av denna champagne (med länkar till resp. inlägg):
Det har därmed blivit dags att summera årets mästerskap. Totalt provades 20 champagner halvblint, de sexton bästa från förra året och fyra utmanare.
Årets vinnare är: Jacquesson Cuvée No. 747.
Jacquesson vinner därmed för andra året i rad. Cuvée 747 är ännu bättre än 746 (som vann förra året) och den har en riktigt intressant framtid.
Överlag upplever jag nivån på de deltagande champagnerna som väldigt hög och flera av dem har förmodligen aldrig varit bättre än nu. En bidragande orsak till det är att ett stort antal, inklusive årets vinnare, har 2019 som basårgång. Även om konkurrensen är tuff, så är Jacquesson ändå en ganska tydlig vinnare i slutändan.
Årets stora överraskning är utan tvekan Alfred Gratien, en av årets utmanare, som hamnar på andra plats! På tredje plats hittar vi Louis Roederer, som därmed får lite revansch efter att ”bara” hamnat på åttonde plats förra året. Därefter är det väldigt jämnt mellan platserna fyra och åtta. Årets klättring står Pol Roger för, som byter ut förra årets sextonde plats till nummer nio. Årets ras är utan tvekan Bruno Paillard, som faller från fjärde till femtonde plats.
Intressant att notera är att de Venoge, som faktiskt hade samma version (basårgång 2016) av sin champagne med i år som 2022, får samma poäng i år som 2022. Men medan denna poäng gav en fjärde plats 2022 räcker den endast till plats elva i år. Det om något visar den allmänna kvalitetshöjning som skett. En bidragande faktor till det är förstås att årets etta och två inte var med 2022.
Så här ser topp 16 ut, med förra årets placering inom parentes:
1 (1). Jacquesson
2 (-). Alfred Gratien,
3 (8). Louis Roederer
4 (7). Billecart-Salmon
5 (3). Bollinger
6 (2). Lanson
7 (6). Philipponnat
8 (5). Deutz
9 (16). Pol Roger
10 (13). Taittinger
11 (14). de Venoge
12 (10). Ruinart
13 (9). Charles Heidsieck
14 (12). Pommery
15 (4). Bruno Paillard
16 (-). Henri Giraud
Dessa sexton champagner är därmed kvalificerade för nästa mästerskap.
Övriga deltagande champagner var (i poängordning): Boizel, Thiénot, Duval-Leroy och Joseph Perrier.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar