Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 23 maj 2019

Charles Heidsieck Brut Réserve

(40 % chardonnay, 40 % pinot noir, 20 % pinot meunier)

9 februari 2019 (hemma)Med uppenbar risk för att slå in öppna dörrar: Charles Heidsieck Brut Réserve är en mycket ambitiös standardchampagne och alltid ett säkert kort! Det gäller alldeles särkilt när den, som i det här fallet, har 2008 som basårgång.

Dessvärre har den här champagnen varit väldigt högt prissatt på Systembolaget under många år, jämfört med vad den kostar i exempelvis Frankrike. Men faktum är att den har samma pris på Bolaget idag (459 kr) som hösten 2016, trots att ”grundpriset” i euro rimligen blivit dyrare, alkoholskatten gått upp och – inte minst – att eurokursen stigit. Den senare har höjts från ca 9,50 till dagens ca 10,75 kr/euro och bara det borde motivera en prishöjning med 13 procent! Innan ni ringer importören och tackar kan det dock vara på sin plats att påpeka att Charles Heidsieck Brut Réserve fortfarande är dyr i Sverige, bara inte lika överprissatt som tidigare.

Den här flaskan köpte jag för övrigt i oktober 2016 – i Frankrike. Den blev även degorgerad 2016.

Champagnen är mycket bra idag och kommer sannolikt att vinna på några års ytterligare lagring!

Doft: Utvecklad och komplex doft med inslag av jäst, nykokt pasta, äppelkaka, kex, kaffe, clementin och vanilj.

Smak: Utvecklad, fruktig, frisk och torr med fin koncentration. Gula och röda äpplen, persika samt citron.

Betyg idag: 87

Sannolikt bäst: 2021-2026

Tidigare intryck av denna champagne:


2 kommentarer:

  1. "Mis en crayeres 2009" tyder väl på att basvinets årgång är 2008?!

    RL

    SvaraRadera