Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 25 mars 2025

VM: Billecart-Salmon Brut Réserve (2019-bas)

(40 % meunier, 30 % pinot noir, 30 % chardonnay)

 

25 juli 2024 (hemma)

 


 

I det andra glaset i den fjärde flighten döljer sig Billecart-Salmon.

 

Billecart-Salmon Brut Réserve utmärker sig på flera sätt jämfört med de övriga stora husens instegschampagner. Dels är andelen meunier hög – 40 % i just den här versionen – och dels brukar andelen reservvin vara relativt hög. I den här utgåvan, som har 2019 som basårgång, är andelen vin från basårgången endast 38 % och andelen reservvin därmed hela 62 %. Dosagen är också låg, inte minst i denna version av Brut Réserve där man nöjt sig med att tillsätta 3 g/l.

 

Champagnen är till 92 % jäst i ståltank och till 8 % på ekfat. Den här flaskan blev degorgerad i fjärde kvartalet 2022.

 

Det här är ett mycket bra vin med härlig doft. Det är sannolikt den bästa versionen jag smakat av denna champagne.

 

Doft: Härlig, fruktig och blommig. Inslag av nektarin, pomelo, apelsin, hägg och hyacint följs av gran och till slut massor av gräddkola och salmiak.

 

Smak: Fruktig, blommig, frisk och mycket torr smak med viss sälta. Pomelo, gröna äpplen, stenfrukt, salmiak, colaflaskor (godiset) och till slut även gräddkola. Påtaglig syra, men bra balans. Lång eftersmak med mycket citrus.

 

Betyg idag: 86

 

Sannolikt bäst: 2027-2034

 

Mina tidigare intryck av denna champagne (med länkar till resp. inlägg):

2010-08-28: 84

2020-08-24: 85

2022-06-22: 85

2023-07-27: 85

 

Med hjälp av koden på baksidan får man fram all tillgänglig information om flaskan på Billecart-Salmons hemsida.

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar