(ca 45 % pinot noir, 40 % chardonnay, 15 % meunier)
21 juli 2024 (hemma)
Det är alltså VM i standardchampagne, mitt återkommande projekt där jag halvblint provar ett urval av de stora husens standardcuvéer mot varandra. Jag har nu kommit fram till den tredje flighten, som består av de champagner som placerade sig på platserna 9-12 förra året.
I det första glaset döljer sig Ruinart. Ruinart Brut görs på en blandning bestående av ungefär lika delar pinot noir och chardonnay samt en mindre del meunier. Druvorna kommer från 40-50 olika byar och andelen reservvin uppgår till 20-30 %. Champagnen får 2-3 års lagring på jästfällningen innan den degorgeras med en dosage på 7 g/l.
En mycket bra champagne. Den håller ihop skapligt till dag två.
Doft: Komplex, fruktig och något parfymerad. Inslag av brioche, citron och päron följs av Coca-Cola, lime och clementin. Dag två även krusbär.
Smak: Fruktig, frisk och torr smak med viss sälta, bra energi och fin koncentration. Citron (inklusive lite skalbeska), päron och gröna äpplen. Hög syra och lång eftersmak.
Betyg idag: 85
Sannolikt bäst: 2027-2034
Mina tidigare intryck av denna champagne (med länkar till resp. inlägg):
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar