Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 27 mars 2025

VM: Jacquesson Cuvée No. 747

(45 % chardonnay, 31 % pinot noir, 24 % meunier?)

 

27 juli 2024 (hemma)

 


 

Det är VM i standardchampagne, mitt återkommande projekt där jag provar standardcuvéen, le brut sans année, från ett urval av de stora champagnehusen mot varandra. Samtliga flaskor är inköpta några veckor innan provningen och jag provar dem halvblint. Noter och betyg sätts innan avtäckning. Tjugo champagner är med i årets uppställning, de sexton bästa från förra året och fyra utmanare som inte varit med tidigare.

 

Nu har jag kommit fram till den femte och sista flighten som består av de champagner som placerade sig på platserna 1-4 förra året. Först ut av dessa visar sig vara Jacquesson, förra årets vinnare.

 

Vi har kommit fram till nummer 747 i Jacquessons 700-serie, som inleddes med 728 (baserad på skörden 2000). Champagnerna i 700-serien släpps i två omgångar, först efter ungefär fyra års lagring på jästfällningen och därefter som Dégorgement Tardif efter sju-åtta års lagring på jästen.

 

Cuvée No. 747 bygger på skörden 2019 med tillägg av reservvin från tidigare år. Champagnen är jäst och lagrad på stora ekliggare, så kallade foudres. Min flaska blev degorgerad i november 2023 med en dosage på 1,5 g/l.

 

Jacquesson väljer sedan några år tillbaka att inte informera om aktuell druvblandning – de lyfter fram byblandningen istället. Ja, det är sant. I Cuvée No. 747 handlar det om 75 % Aÿ, Dizy, Hautvillers och Champillon samt 25 % Avize och Oiry. När det gäller druvblandningen finns det flera olika uppfattningar om man googlar, men den som är återkommande och som känns rimlig är 45 % chardonnay, 31 % pinot noir och 24 % meunier. Fast helt säker kan man förstås inte vara.

 

Det här är en mycket, mycket bra champagne!

 

Doft: Fruktig, blommig, kryddig, komplex och fint oxiderad doft som påminner om Selosse. Inslag av persika, hyacint, gröna äpplen, citron och lite lakrits följs av tallbarr, majonnäs och smör.

 

Smak: Syrlig, fruktig, blommig, mycket torr och skönt oxiderad smak med härlig sälta. Gröna äpplen, citron och stenfrukt. Påtaglig syra och mycket bra längd.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2029-2036

 

Mina tidigare intryck av Jacquessons 700-serie (utan länkar):

Cuvée No. 732: 89 (2014-10-04)

Cuvée No. 733 DT: 87 (2015-03-20)

Cuvée No. 734: 89 (2015-10-04)

Cuvée No. 734 DT: 87 (2020-09-16)

Cuvée No. 735: 86 (2012-09-05)

Cuvée No. 736: 86 (2022-07-22)

Cuvée No. 737: 88 (2022-07-21)

Cuvée No. 738: 87 (2022-07-20)

Cuvée No. 739: 85 (2023-05-05)

Cuvée No. 740: 87 (2023-05-06)

Cuvée No. 740 DT: 88 (2022-07-07)

Cuvée No. 743: 89 (2022-07-19)

Cuvée No. 744: 86 (2022-07-07)

Cuvée No. 745: 85 (2022-07-07)

Cuvée No. 746: 88 (2023-11-19)

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar