Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 12 mars 2025

2008 Paul Sugot Grand Cru Vieilles Vignes Millésime

(100 % chardonnay)

 

11 juli 2024 (hos Marina i Lund)

 


 

Det här är årgångschampagnen från Avizebaserade Paul Sugot och det stora året 2008. Sugot utmärker sig med att låta sina champagner lagras riktigt lång tid på jästfällningen. Exakt hur länge är dock svårt att veta, om man inte frågar producenten själv, eftersom man även är konsekvent dålig på att skriva ut information på sina flaskor – inte ens årgången framgår av etiketten. Enligt uppgift blev den här flaskan degorgerad runt 2021.

 

Den är mycket, mycket bra, men fortfarande ung. Jag gissar att den behöver tre år till för att öppna upp sig.

 

Doft: Generös, fruktig och brödig. Inslag av gula äpplen, steniga mineraler, ljust bröd och till slut även rabarberpaj.

 

Smak: Syrlig, fruktig och mycket torr smak av citron och gröna äpplen. Hög syra.

 

Betyg idag: 89

 

Sannolikt bäst: 2027-2035

 

Champagnen dricks i samband med en provning (BYOB) med vinvänner.

 

Jag har tidigare druckit den årgångslösa Grand Cru Vieilles Vignes med 2008-bas.

 


 

Här på baksidan finns det gott om plats att berätta om såväl årgång som degorgeringsdatum och annan matnyttig information, men jag antar att det är enklare att bara köra på med samma etiketter år efter år…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar