Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 29 mars 2025

VM: Lanson Le Black – Création 257

(51 % pinot noir, 36 % chardonnay, 13 % meunier)

 

27 juli 2024 (hemma)

 


 

Det näst sista glaset visar sig innehålla standardcuvéen från Lanson.

 

Lanson Le Black – Création 257 står det på etiketten. Det stämmer, nu har även Lanson börjar numrera sin ingångschampagne och sällar sig därmed till föregångare som Jacquesson, Krug och Roederer. I samband med det har man även bytt namn från Le Black Label till Le Black – Création. Numret syftar på det antal blandningar som huset skapar sedan det grundades 1760.

 

Denna första utgåva har 2017 som basårgång och har fått 257 som ordningsnummer. Vän av ordning skulle här kunna hävda att numret därmed borde varit 258, eftersom det faktiskt varit 258 skördar från 1760 till och med 2017. Men det gjordes kanske ingen blandning det första året?

 

Lanson fortsätter sin tradition med en relativt hög andel reservvin i blandningen. Le Black – Création 257 bygger till 55 % på skörden 2017 och till 45 % på reservvin, varav 5 procentenheter avser fatlagrade reservviner. Man kombinerar medvetet viner som genomgått den malolaktiska jäsningen med viner som inte gjort det och i den här champagnen har 24 % av vinerna genomgått denna metod. Dosagen uppgår till 8 % och min flaska blev degorgerad i februari 2023.

 

Det här är en mycket bra champagne.

 

Doft: Utvecklad, fruktig, nötig och något kryddig. Inslag av gul stenfrukt, päron, mogna äpplen, trä och tropisk frukt följs av rostat bröd, citron och brioche.

 

Smak: Fruktig, frisk, torr och relativt generös smak med tydlig sälta. Nektarin, citron, lite nötter och brioche. Påtaglig syra, men bra balans. Lång eftersmak med toner av clementin.

 

Betyg idag: 86

 

Sannolikt bäst: 2026-2034

 

Mina tidigare intryck av Le Black Label (med länkar till resp. inlägg):

2020-11-13: 85

2022-06-19: 84

2023-07-25: 86

 

Baksidan är inte riktigt lika detaljerad som tidigare – jag saknar druvblandning och dosage – men Lansons hemsida erbjuder mer frikostig information.

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar