(35 % chardonnay, 35 % pinot noir, 30 % meunier)
17 juli 2024 (hemma)
Det här är tredje året som jag samlar ihop ett försvarligt antal av de stora husens instegschampagner och provar dem halvblint mot varandra. VM i standardchampagne kallar jag projektet. För den som vill fräscha upp minnet hur det gick förra året, så finns det ett sammanfattande inlägg om 2023 års upplaga av VM i standardchampagne.
Le brut sans année, ofta förkortad BSA, är benämningen på franska och det är den absolut viktigaste champagnen för de stora champagnehusen. Det är en cuvée som i många fall definierar husstilen hos respektive producent. Som vinintresserad kan det vara lockande att välja bort de stora husens standardcuvéer till förmån för mer spännande alternativ, men som champagnenörd är det nästan ett måste att hålla koll på dem. Jag tycker att nivån på standardchampagnen säger en hel del om respektive hus och det är intressant att se hur den utvecklas över tid.
Till 2024 års upplaga av VM i standardchampagne har tjugo champagner kvalificerat sig; de sexton högst rankade från 2023 och fyra spännande utmanare som inte varit med tidigare.
Samtliga flaskor är nyinköpta och betalda av mig. Jag provar dem halvblint, fyra i taget, över två dagar. Att provningen är halvblind innebär att jag vet vilka champagner som är med i respektive flight, men inte i vilken ordning de serveras. Av praktiska skäl går det inte att servera dem mer blint än så. Samtliga noter och betyg sätts innan avtäckning, medan övriga kommentarer skrivs efter att jag vet vad som finns i respektive glas.
Den första champagnen bland årets utmanare visar sig vara Cuvée Royale från Joseph Perrier. Champagnen görs på ungefär en tredjedel vardera av de stora druvorna. Den här utgåvan är till 80 % baserad på skörden 2019 med tillägg av 20 % reservvin. Flaskan blev degorgerad någon gång under 2023.
Det här är en bra champagne. Den håller dessutom ihop bra till dag två.
Doft: Fruktig och relativt generös. Inslag av päron, citron, pistagenötter och kex. Dag två även mint (Jenka).
Smak: Fruktig, frisk och torr smak med viss sälta och initialt en angenäm bitter ton. Citrus, päron, marsipan och salmiak. Hög syra, men bra balans. Fin längd.
Betyg idag: 83
Sannolikt bäst: 2026-2033
Mina tidigare intryck av denna champagne (med länk till inlägget):
Baksidesetiketten är tämligen informativ med info om basårgång, andel reservvin, degorgeringsår och druvblandning:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar