Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 11 mars 2025

Herbert & Co. 1000 % Pinot Noir (2019-bas)

(100 % pinot noir)

 

8 juli 2024 (hemma)

 


 

Thomas Herbert håller till i Rilly-la-Montagne (Montagne de Reims) där han tagit över ansvaret för familjefirman Didier Herbert. 2023 lanserade han dessutom varumärket Herbert & Co. Han har tillgång till sex hektar odlingar (inklusive tre egna), som utöver i hembyn finns i Trois-Puits, Ludes, Mailly och Verzenay. Thomas har infört ett hållbart arbetssätt och i likhet med många andra i den nya generationen odlare har han ett tydligt fokus på terroir. I källaren lagrar han samtliga viner i bourgognefat.

 

Den här champagnen är gjord på pinot noir från odlingar i Rilly-la-Montagne, Ludes, Trois-Puits, Verzenay och Mailly och baserad på skörden 2019. Vinet fick nio månaders lagring på 228-liters barriquer från Bourgogne innan det buteljerades för den andra jäsningen. Flaskan degorgerades i juni 2023 med en dosage på 2,5 g/l.

 

Det här är en mycket, mycket bra champagne som känns klart tillgänglig. Den håller ihop bra över tre dagar. Jämfört med systerchampagnen 1000 % Meunier har den här lite mer av allt.

 

Doft: Fruktig, gräddig, komplex och fint oxiderad. Inslag av lime, päron, gröna äpplen, gul persika och kex följs efter hand av hallon, mango och lakrits. Dag två även vanilj.

 

Smak: Syrlig, fruktig och mycket torr smak med härlig sälta, fin intensitet och bra energi. Lime, päron, gröna äpplen och hallon. Mycket hög syra och bra längd.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2028-2034

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar