(100 % pinot noir)
8 juli 2024 (hemma)
Thomas Herbert håller till i Rilly-la-Montagne (Montagne de Reims) där han tagit över ansvaret för familjefirman Didier Herbert. 2023 lanserade han dessutom varumärket Herbert & Co. Han har tillgång till sex hektar odlingar (inklusive tre egna), som utöver i hembyn finns i Trois-Puits, Ludes, Mailly och Verzenay. Thomas har infört ett hållbart arbetssätt och i likhet med många andra i den nya generationen odlare har han ett tydligt fokus på terroir. I källaren lagrar han samtliga viner i bourgognefat.
Den här champagnen är gjord på pinot noir från odlingar i Rilly-la-Montagne, Ludes, Trois-Puits, Verzenay och Mailly och baserad på skörden 2019. Vinet fick nio månaders lagring på 228-liters barriquer från Bourgogne innan det buteljerades för den andra jäsningen. Flaskan degorgerades i juni 2023 med en dosage på 2,5 g/l.
Det här är en mycket, mycket bra champagne som känns klart tillgänglig. Den håller ihop bra över tre dagar. Jämfört med systerchampagnen 1000 % Meunier har den här lite mer av allt.
Doft: Fruktig, gräddig, komplex och fint oxiderad. Inslag av lime, päron, gröna äpplen, gul persika och kex följs efter hand av hallon, mango och lakrits. Dag två även vanilj.
Smak: Syrlig, fruktig och mycket torr smak med härlig sälta, fin intensitet och bra energi. Lime, päron, gröna äpplen och hallon. Mycket hög syra och bra längd.
Betyg idag: 88
Sannolikt bäst: 2028-2034


Inga kommentarer:
Skicka en kommentar