Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 12 juni 2023

2002 Billecart-Salmon Cuvée Elisabeth Salmon

(55 % pinot noir, 45 % chardonnay)

 

22 oktober 2022 (Café Live i Malmö)

 


 

I det fjärde glaset i roséflighten hittar vi Billecart-Salmons prestigerosé. Den görs genom att man tillsätter ca 10 % rött vin av pinot noir till en blandning bestående av lika delar pinot noir och chardonnay. Enligt uppgift blev den här flaskan degorgerad 2016 med en dosage på 4 g/l.

 

Det här är en fantastisk champagne och delad etta i flighten! Gissningsvis finns det dessutom ytterligare potential om man låter den vila ett par år till.

 

Doft: Komplex doft av hallon, citron, lite mandelmassa, smör, mandarin, lite kryddor, jordgubbar, kex och lite steniga mineraler.

 

Smak: Frisk, fruktig, torr och något utvecklad smak av jordgubbar och citron som följs av rostat bröd och en aning steniga mineraler. Bra syra och fin längd.

 

Betyg idag: 92

 

Sannolikt bäst: 2024-2032

 

Mina intryck av andra årgångar:

1998: 94 (2014-05-24)

2008: 90(+) (2022-03-11)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar