Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 6 juli 2014

1998 Billecart-Salmon Cuvée Elisabeth Salmon


(ca 55 % pinot noir, 45 % chardonnay)

24 maj 2014 (hemma)

Doft: Utvecklad, kryddig och komplex. Inslag av hallon, jordgubbar, tranbär, bröd, grädde, mineral och citrus. Efter hand även gräddkola.

Smak: Koncentrerad, fruktig och utvecklad smak av jordgubbar, hallon, bröd och citrusskal. Medellång, aningen bitter eftersmak av röda äppelskal.

Kommentar: Denna prestigerosé skapades 1988 som en hyllning till Elisabeth Salmon, hustru till Nicolas François Billecart och medgrundare till huset.

Blandningen består från början av lika delar pinot noir och chardonnay innan man tillsätter ytterligare tio procent rödvin (pinot noir). Hälften av vinet har genomgått malolaktisk jäsning.

Det här är utan tvekan ett stort vin! Och det är intressant att jämföra det med husets ”vanliga” rosé, som jag drack dagen innan. Den senare är också en mycket bra champagne, men det är ändå en slående kvalitetsskillnad vinerna emellan! Flaskan köpt på Systembolaget i februari 2007.

Betyg idag: 94

Sannolikt bäst: 2018-2025


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar