(48 % pinot noir, 31 % chardonnay, 21 % meunier)
1 maj 2024 (hemma)
Firar ett cupguld med den här! Krug 1996 är en legendarisk champagne. Förvisso i likhet med många andra årgångar av denna champagne, men de enda år (av de jag provat) som jag upplever verkligen kan mäta sig med 96:an är trion 88, 89, 90 samt outsidern 1981!
Den här flaskan blev
degorgerad i juli/augusti 2006. I brist på Krug-ID avslöjas det av V-koden på
korken (V641). Sexan är året och fyran indikerar den fjärde tvåmånadersperioden.
Det här är en magisk champagne! Och fortfarande utan några ålderskrämpor. Samtidigt är den något annorlunda jämfört med mina tidigare upplevelser – jag har druckit Krug 1996 tre gånger tidigare. Här hittar jag bärande inslag av mango och det är mindre traditionell Krugparfym.
Doft: Utvecklad och komplex. Inslag av mango, apelsin, gula äpplen och hasselnötter följs efter hand av aprikos, smör, mandlar, bränt trä och en aning curry.
Smak: Utvecklad, syrlig, fruktig och torr smak med mycket hög syra, härlig energi, fin sälta och bra koncentration. Gul stenfrukt, gula äpplen och framförallt mogen citron. Senare även hasselnötter och kex och på slutet aprikosmarmelad. Det är alltså en mycket hög årgångstypisk syra, men den är ändå väldigt balanserad. Mycket lång citrusdominerad eftersmak.
Betyg idag: 96
Sannolikt bäst: 2018-2030
Mina tidigare intryck av Krug 1996 (med länkar till resp. inlägg):
Mina intryck av andra årgångar (utan länkar):
1976: 0 (2021-12-11)
1979: 95 (2021-12-11)
1981: 96 (2021-12-11)
1982: 90 (2021-12-11)
1985: 94 (2021-12-11)
1988: 96 (2014-12-31)
1989: 97 (2008-12-31)
1990: 97 (2015-12-31)
1995: 94 (2013-10-28)
1998: 93 (2022-12-31)
2000: 92 (2014-04-25)
2002: 93 (2022-10-22)
2003: 91 (2021-12-11)
2004: 89(+) (2021-12-11)
2006: 87(+) (2021-12-11)
2008: 88(++) (2022-03-26)
Korken med V-koden:



Inga kommentarer:
Skicka en kommentar