(100 % pinot noir)
27 april 2024 (hos Martin & Emma i Simrishamn)
Det här är första gången jag provar något från Maurice Choppin. Den familjeägda odlarfirman i Damery (Vallée de la Marne) leds idag av Benjamin Choppin, son till Maurice. Man äger 6,5 hektar odlingsmark där man odlar meunier, chardonnay och pinot noir, men även mindre innehav av petit meslier och arbanne. Man tillämpar ett ekologiskt arbetssätt, vilket bland annat innebär att de undviker ogräsmedel och insektsmedel samt fokuserar på biologisk mångfald i och runt vingårdarna. I källaren arbetar Benjamin främst med olika typer av ekfat, men även terrakottakrus. Sortimentet består av nio champagner och en röd coteaux champenois.
Les Bas Russelets är en av Maurice Choppins vingårdschampagner. Den görs på pinot noir från rankor planterade 1981 i vingården med samma namn i Damery. Champagnen, som får sin första jäsning på 225-liters ekfat, är alltid baserad på druvor från en enda årgång, även om det av någon anledning inte framgår av etiketten. Det här är i alla fall 2017 och flaskan blev möjligen degorgerad våren 2021. Dosagen uppgår till 2 g/l.
Det här är en mycket bra champagne. Den dricks som aperitif inför en provning.
Doft: Fruktig och något jordig. Inslag av päron, smör och tuttifrutti. Efter hand lite oxiderad samtidigt som det uppstår något laktiska toner.
Smak: Fruktig, frisk och mycket torr smak som domineras av päron och citron. Relativt lätt. Påtaglig syra.
Betyg idag: 85
Sannolikt bäst: 2026-2032
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar