Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 9 januari 2025

Jean Goyard Ratafia Champenois 3 Years Old / 3 Ans d’Age

(chardonnay, pinot noir, meunier)

 

21 april 2024 (hemma)

 


 

Distillerie Jean Goyard i Aÿ framställer flera sorters ratafia, spritsorterna fine och marc samt i mindre utsträckning även champagne. För närvarande lyfter man fram sex olika sorters ratafia, i storlekar mellan 50 cl och 3 l, på sin hemsida. Samtidigt verkar det bara finnas en enda tillgänglig champagne: Toison Or, en årgångslös blanc de blancs.

 

Denna ratafia görs på must av en blandning av de tre stora druvorna. Som namnet antyder har den fått tre års lagring på ekfat.

 

Det här är en jättebra ratafia! Jag dricker den vid sju tillfällen under en period av elva dagar. Den är mycket bra från start, men presterar som bäst mellan dag fyra och åtta. Därefter håller den ihop fint till och med sista dagen, då den trots visst tapp från toppnivån ändå presterar bättre än dag ett.

 

Doft: Fruktig, nötig och kryddig. Inslag av hallonpuré, rostade hasselnötter, honung, citronskal, aprikos och tobak följs av torkade fikon på fjärde dagen. Dag sex dyker det även upp inslag av chokladpralin.

 

Smak: Söt, fruktig, aningen bitter och något spritig. Hallon, torkad frukt och mörk honung till en början. Från dag fyra även torkade fikon och kakao. Hög syra och mycket lång eftersmak. Alkoholen är tydlig första dagen vilken gör att den känns något obalanserad, men redan dag två är hettan mindre framträdande och den blir mer harmonisk.

 

Betyg idag: 89

 

Sannolikt bäst: Från fjärde dagen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar