(70 % meunier, 30 % pinot noir)
9 maj 2024 (hemma)
Cédric Moussé driver familjefirman Famille Moussé (före detta Moussé Fils) i Cuisles i Marnedalen. I dessa trakter har familjen odlat vin i tolv generationer, ända sedan 1629. Champagne har man producerat sedan 1923, då Eugène Moussé köpte sin första press. Både Eugène och hans son Edmond var aktiva motståndsmän under den tyska ockupationen under andra världskriget innan de slutligen avslöjades och arresterades. Eugènes dagar slutade dessvärre i koncentrationslägret Ravensbrück norr om Berlin, där han dog av tyfus, medan Edmond överlevde och kunde driva familjeverksamheten vidare efter kriget tillsammans med mamma Suzanne. Edmond fick sällskap av sin son Jean-Marc, Cédrics pappa, 1976. Jean-Marc var den som inledde omställningen mot ett hållbart arbetssätt, ett arbete som intensifierats efter att Cédric blev delaktig i verksamheten 2003 och sedermera ansvarig från 2013, då Jean-Marc avled efter en olycka.
Man äger 9,5 hektar odlingsmark, fördelat på lägen i hembyn Cuisles samt i de närliggande byarna Jonquery, Olizy, Châtillon-sur-Marne och Vandières. Här odlar man 80 % meunier, 16 % pinot noir och 4 % chardonnay. Jordarna i detta område, inte minst i Cuisles, präglas av den grönaktiga leran illit, som utöver att vara populär i kosmetikaindustrin, ger druvorna, inte minst meunier, en tydlig mineralkaraktär.
I källaren arbetar Cédric utifrån filosofin om en så liten påverkan som möjligt. Samtliga viner, utöver det fatjästa röda vinet till roséchampagnen Eugène Rosé, jäses i ståltank och de genomgår den malolaktiska jäsningen. Såväl svaveltillsats som dosage är mycket låg. Sortimentet idag består av nio champagner och två sorters ratafia. En av de senare lagras i glasflaskor uppe på taket till källaren.
L’Esquisse, som möjligen kan ses som firmans instegschampagne, är en årgångslös blanc de noirs som görs på meunier och pinot noir från familjens yngsta vingårdsinnehav. Till denna champagne har man inte bara använt sig av förstapressningen (la cuvée) utan en betydande del av vinet kommer från andrapressningen (la premier taille). Den här utgåvan är till 70 % baserad på skörden 2021 och till 30 % av reservvin från 2020. Flaskan blev degorgerad i juli 2023 med en dosage på 2 g/l.
Det här är en mycket bra champagne och en trevlig introduktion till denna producent!
Doft: Parfymerad, fruktig, lite kryddig och komplex. Inslag av päron, gröna äpplen och lime följs av jordgubbar och lite salmiak. Därefter även steniga mineraler, rostade hasselnötter och brioche.
Smak: Fruktig, frisk och mycket torr smak med trevlig sälta, fin intensitet och bra energi. Päron, gula äpplen, grapefrukt och lite jordgubbar. Mycket hög syra och bra längd. Dag två tar äpplena större plats och grapefrukten är inte lika tydlig.
Betyg idag: 87
Sannolikt bäst: 2028-2034


Inga kommentarer:
Skicka en kommentar