Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 20 januari 2025

2006 Louis Roederer et Philippe Starck Brut Nature

(67 % pinot noir, 33 % chardonnay)

 

5 maj 2024 (hemma)

 


 

Det här var den första årgången som släpptes av denna champagne, ett samarbete mellan Louis Roederer och designern Philippe Starck. Jag provade den i mars 2017, då den var ung och mycket lovande. Idag, sju år senare, har den inte riktigt vuxit till den nivå jag hoppades på. Det är en mycket bra champagne, men jag saknar lite kraft. Möjligen (förhoppningsvis) handlar det om en svag flaska.

 

Champagnen är gjord på två tredjedelar pinot noir och en tredjedel chardonnay från biodynamiskt odlade vingårdar och är delvis (50 %) jäst på ekfat. Flaskan degorgerades i mars 2014 utan dosage.

 

Doft: Utvecklad, fruktig och något gräddig. Initialt med något laktiska toner. Inslag av honung, persika, aprikos, rostat bröd och lite jäst följs efter hand av päron och gräddkola.

 

Smak: Utvecklad, syrlig, något fruktig och mycket torr smak med viss sälta. Gröna äpplen, citron och kritiga mineraler. Mycket hög syra och bra längd.

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: 2020-2026

 

Mina tidigare intryck av denna champagne (med länk till inlägget):

2017-03-05: 86(+)

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar