Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 11 januari 2025

Olivier Horiot Métisse (2013-bas)

(80 % pinot noir, 20 % pinot blanc)

 

25 april 2024 (hemma)

 


 

Métisse från Olivier Horiot görs på 80 % pinot noir och 20 % pinot blanc från sex växtplatser i hembyn Les Riceys i Côte des Bar. Den här utgåvan är baserad på 2013 års skörd med tillägg av reservvin från en fatlagrad réserve perpétuelle som startades 2006. Flaskan blev degorgerad i oktober 2015 med en dosage på 2 g/l. Jag köpte den från den svenska importören Vin & Natur, via Systembolagets så kallade privatimport, i juli 2016. Aktuell version idag har 2020-bas.

 

En mycket bra champagne som befinner sig i en fin fas!

 

Doft: Utvecklad doft med inslag av bröddeg, citron, päron och örter som senare följs av jordgubbar, hasselnötter och Nutella.

 

Smak: Ren, fruktig, frisk och mycket torr smak med diskret sälta. Citron, gröna äpplen och päron till en början. Senare även jordgubbar. Påtaglig syra, men bra balans. Något kort.

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: 2021-2026

 

Jag har tidigare provat Métisse med 2019-bas.

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar