Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 10 januari 2025

Charles Dufour Françoise Martinot Bistrøtage Rosé B.11

(100 % pinot noir)

 

22 april 2024 (hemma)

 


 

Under producentnamnet Françoise Martinot och etiketten Bistrøtage gör Charles Dufour champagner och stilla viner av druvor från mamma Françoise Martinots odlingar i Vallée de l’Arce i Côte des Bar. Det handlar i det här fallet om pinot noir från vingårdarna Les Copies, Val Herard och Bicheret i byn Chervey. Den första champagnen var baserad på 2010 års skörd (den skrev jag om här) och det här är den andra, med en bas från 2011 som kompletteras med en mycket liten andel reservvin från 2010.

 

Denna roséchampagne fick tre års lagring på ekfat innan den buteljerades i oktober 2014. Den här flaskan blev degorgerad i juni 2018 utan dosage.

 

En härlig champagne! Den bjuder på bra komplexitet samtidigt som den är underbart läskande!

 

Doft: Utvecklad, fruktig, komplex och fint oxiderad. Inslag av blodapelsin, jordgubbar, nypon, tranbär och röda äpplen följs av kryddiga toner av rosépeppar och kryddpeppar. Därefter uppstår gräddiga toner med inslag av våfflor med hallonsylt.

 

Smak: Utvecklad, fruktig, frisk och mycket torr smak med fin koncentration, bra energi och påtaglig sälta. Blodapelsin, tranbär och röda äpplen. Hög syra, men bra balans.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2023-2028

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar