Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 5 januari 2025

2016 Chartogne-Taillet Heurtebise

(100 % chardonnay)

 

16 april 2024 (Operabaren i Stockholm)

 


 

Alexandre Chartogne gör sin Heurtebise på chardonnay från vingården Les Heurtes Bises i hembyn Merfy. Champagnen är jäst och lagrad på 228-liters bourgognefat innan den buteljerades i juli 2017. Den här flaskan blev degorgerad i november 2019, efter endast 28 månaders lagring på jästfällningen. Dosagen uppgår till 4 g/l.

 

En mycket bra champagne! Den bjuder på viss utveckling idag, men behöver gissningsvis ytterligare två års lagring för att blomma ut på riktigt.

 

Doft: Relativt utvecklad och fruktig doft med inslag av smör, mogen citron, gröna äpplen, lakrits, lemoncurd, citronkola och lite grapefrukt.

 

Smak: Syrlig, fruktig och torr smak med viss sälta. Citron, gröna äpplen och gula plommon.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2026-2032

 

Mina intryck av övriga årgångar (med länkar till resp. inlägg):

2008: 88 (2021-10-20)

2011: 86 (2024-03-25)

2019: 89 (2024-03-25)

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar