Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 9 januari 2025

2017 A. Lamblot Rata du René

(100 % pinot noir)

 

21 april 2024 (hemma)

 


 

Ratafian från A.Lamblot kallas Rata du René, efter Alexandre Lamblots farfar René Lamblot. Den är helt enkelt gjord på samma sätt som Réne gjorde den. Ratafian görs på musten från den sista pressningen av pinot noir från gamla rankor i Chenay och Vrigny och den här versionen är helt och hållet baserad på druvor från 2017. Efter tillsats av egentillverkad alkohol lagras blandningen 15 månader på gamla 228-liters bourgognefat från Santenay. Flaskan har för övrigt en rejäl vaxklump runt korken – sannolikt även detta en gammal tradition.

 

Det här är en mycket bra ratafia!  Utvecklingen är dock nästan obefintlig från det att jag öppnar flaskan och under de sammanlagt sju tillfällen, under en period av elva dagar, som jag dricker den.

 

Doft: Fruktig och kryddig. Inslag av katrinplommon, gräddkola, apelsinskal, mandlar, cocktailbär och tobak.

 

Smak: Söt (men inte jättesöt), fruktig, frisk och något bitter smak med viss alkoholhetta. Relativt elegant. Katrinplommon, torkad aprikos och mandlar. Bra balans och mycket långt avslut.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: Nu!

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar