Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 25 maj 2022

1996 Krug Vintage

(48 % pinot noir, 31 % chardonnay, 21 % pinot meunier)

 

11 december 2021 (Vinkällaren Grappe i Stockholm)

 


 

Krugprovningen fortsätter med den här. Krug 1996 är en av de absolut bästa champagnerna från den omtalade årgången och dessutom en av de bästa årgångarna av Krug. Jag har haft förmånen att dricka den två gånger tidigare och senast för bara två månader sedan, i samband med den stora 1996-provningen.

 

Det finns 96:or som lagt sina bästa stunder bakom sig idag och som är mer syra än frukt. Och så finns det långlivade monster som Salon, Comtes de Champagne, Cuvée Nicolas François Billecart – och Krug!

 

Kort sagt: Wow! Det här är en magiskt bra champagne.

 

Doft: Utvecklad doft med viss Krugparfym. Tydligt nötig med efter hand rostade toner. Inslag av hasselnötter, kaffe, smör, apelsinskal, aprikos, honung och brioche.

 

Smak: Utvecklad, syrlig, fruktig och torr smak med härlig koncentration. Underbar frukt i form av äpple och apelsin får sällskap av några hasselnötter. Jämfört med den likaledes fantastiska 95:an i glaset bredvid är det mer av allt här. Syran är hög, men inte lika vass som jag minns den från tidigare, och den enastående frukten matchar den på ett perfekt sätt.

 

Betyg idag: 96

 

Sannolikt bäst: 2019-2035

 

Mina tidigare intryck av Krug 1996 (med länk till respektive inlägg):

2014-04-15: 96

2021-10-09: 94

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar