(48 % pinot noir, 31 % chardonnay, 21 % pinot meunier)
11 december 2021 (Vinkällaren Grappe i Stockholm)
Krugprovningen fortsätter med den här. Krug 1996 är en av de absolut bästa champagnerna från den omtalade årgången och dessutom en av de bästa årgångarna av Krug. Jag har haft förmånen att dricka den två gånger tidigare och senast för bara två månader sedan, i samband med den stora 1996-provningen.
Det finns 96:or som lagt sina bästa stunder bakom sig idag och som är mer syra än frukt. Och så finns det långlivade monster som Salon, Comtes de Champagne, Cuvée Nicolas François Billecart – och Krug!
Kort sagt: Wow! Det här är en magiskt bra champagne.
Doft: Utvecklad doft med viss Krugparfym. Tydligt nötig med efter hand rostade toner. Inslag av hasselnötter, kaffe, smör, apelsinskal, aprikos, honung och brioche.
Smak: Utvecklad, syrlig, fruktig och torr smak med härlig koncentration. Underbar frukt i form av äpple och apelsin får sällskap av några hasselnötter. Jämfört med den likaledes fantastiska 95:an i glaset bredvid är det mer av allt här. Syran är hög, men inte lika vass som jag minns den från tidigare, och den enastående frukten matchar den på ett perfekt sätt.
Betyg idag: 96
Sannolikt bäst: 2019-2035
Mina tidigare intryck av Krug 1996 (med länk till respektive inlägg):
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar